Legea RCA urmează să fie modificată de Guvernul României astfel încât și proprietarii de trotinete sau biciclete electrice să intre sub incidența asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. De asemenea, de acum înainte statul va putea afla dacă ai sau nu RCA și cu ajutorul imaginilor de pe camerele rutiere.

Ce spune legea despre RCA obligatoriu pentru trotinetele electrice

Astfel, potrivit proiectului de modificare a legii RCA (legea 132/2017), se consideră vehicul și are nevoie de asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ”orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie, dar care nu se deplasează pe șine, cu: (i) o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau (ii) masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h; b) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a), indiferent dacă este cuplată sau necuplată”.

Modificarea legii RCA prevede însă și o excepție: ”Sunt exceptate de la obligativitatea încheierii unui contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor, al competițiilor, al antrenamentelor, al testărilor și al demonstrațiilor care se desfășoară în România într-o zonă cu acces restricționat și demarcată, atunci când organizatorul evenimentului sportiv sau o altă parte a încheiat o asigurare facultativă sau dispune de un instrument de garantare alternativ care acoperă prejudiciile provocate de către vehicule oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente, dar care nu acoperă neapărat prejudiciile produse conducătorilor auto participanți și vehiculelor acestora.”

RCA va putea fi verificat și de camere, nu doar de agenți

O altă prevedere importantă este aceea prin care se permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor – deci asigurarea RCA va putea fi verificată și prin camere, inclusiv în cazul trotinetelor sau bicicletelor electrice.

În expunerea de motive se arată că este vorba de fapt de transpunerea prevederilor unei directive europene (2021/2118/CE). ”Ca urmare, vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)”.

Actul normativ va fi adoptat în ședința de Guvern din 28 decembrie. Proprietarii de trotinete sau biciclete electrice nu au avut până acum obligația de a avea RCA.

Tot mai multe accidente cu trotinete electrice

Accidentele implicând trotinete electrice s-au înmulțit în ultima perioadă, în condițiile în care ​românii cumpără anual aproximativ 30.000 de astfel de vehicule. Potrivit datelor Poliției Române, numărul cazurilor de accidente în care au fost implicate trotinete electrice a crescut de la 42 în 2018, la 2.218 în 2022 - o creştere de peste 52 de ori în ultimii 5 ani.

În anul 2022, la nivel naţional, au fost înregistrate 2.218 accidente în care au fost implicaţi conducători de trotinete (268 de persoane rănite grav şi 13 decedate). Comparativ, au fost 4.334 în care au fost implicaţi conducători de biciclete. Este însă o dublare față de 2021, când au fost înregistrate 1.221 de accidente în care au fost implicaţi conducători de trotinete.

Sursa foto: Andriy Bilous / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri