Beneficiile deținerii unei mașini electrice sunt destul de multe, de aici și vânzările în creștere chiar și în pandemie. Cele mai bune motive pentru a cumpăra o mașină electrică rămân costul mic de întreținere comparativ cu o mașină pe combustibil și cel al rulării, întrucât costul energiei electrice este cu mult sub cel al carburantului.

De ce este mai ieftin să deții autoturisme electrice decât mașini pe combustibil? Pentru că mașinile electrice au mai puține părți și piese. Prin urmare, vizitele la mecanic vor fi mult mai puține.

Citiți și Cele mai ieftine mașini electrice 2020

Un alt mare avantaj este că electricitatea este mai ieftină decât combustibilul. Dacă facem o medie cât te costă 100 de km la volanul unei mașini electrice versus la volanul uneia pe benzină, costul este aproape la jumătate.

Citiți și Telekom Romania instalează staţii de încărcare a maşinilor electrice

Mașinile electrice sunt silențioase, sunt prietenoase față de mediu și sunt atractive, ca un gadget. Toate mașinile electrice au aplicații prin care afli de la distanță ce autonomie au, plus alte informații utile. Tehnologia de care dispun acestea costă și prețul poate părea mare pentru unii cumpărători. Însă, există avantajul ecotichetului acordat de stat prin Programul Rabla Plus, care scare prețul cu peste 9.000 de euro.

Impozitul auto și parcarea în centrul orașului sunt gratuite

Conform Codului Fiscal în vigoare, autovehiculele acționate electric sunt exceptate de la impozitele auto. Legea se referă la mașini electrice, întrucât pentru cele hibride se plătește 50% din tarifele pe care le au mașinile pe combustibil.

Parcarea în centrul Bucurestiului este gratuită pentru mașinile electrice în parcările cu plată unde tariful este de 10 lei pe oră. Primăria eliberează un ecuson gratuit pentru aceste mașini electrice.

Citiți și Top cele mai căutate mașini electrice la început de an

Mașinile electrice au și avantajul că nu sunt lente. Pe lângă faptul că nu poluează, sunt și rapide. Acestea furnizează multă putere întrucât cuplul motor este instant și depășește de cele mai multe ori 230nm. Merg repede și nu fac zgomot. ​​​​​​

Cele mai populare mașini electrice în România: Renault ZOE, Volkswagen e-Golf, BMW i3, Peugeot e-2008.

Cele mai ieftine mașini electrice disponibile în România anul acesta costă între 17.000 euro și 30.000 euro cu TVA, fără a lua în calcul stimulentul acordat de stat de cca. 9.200 euro prin programul Rabla Plus. Față de anul trecut, pe listă apare și un model Dacia, disponibil spre final de an.

Românii au înmatriculat 186 de mașini electrice în prima lună din an, dintre care 22 de unități au fost rulate și 164 au fost autoturisme noi, reiese din datelele DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor). Anul 2020 a fost primul an în care mașinile 100% electrice au depășit pragul de 2.000 de unități înmatriculate în România, reprezentând o creștere de 60% față de anul 2019 (1.522 de mașini electrice), bineînțeles, datorată și subvențiilor.

Sursa foto: buffaloboy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri