Autorizaţia de circulaţie provizorie se obține de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), împreună cu plăcuțele cu numere roșii. Costul este de 53 de lei.

Plăcuțele cu numere roșii provizorii costă 40 de lei, în timp ce pentru autorizația de circulație provizorie tariful este de 13 lei.

Autorizația de circulație provizorie este valabilă doar pe teritoriul României pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Aceasta are rolul de a ajuta șoferii care au mașini aduse din import să poată circula câteva zile până își pregătesc toate actele pentru înmatricularea definitivă.

Citiți și Etichetare nouă pentru stații de încărcare și vehicule electrice

La cerere, se mai poate obține încă un rând de numere roșii pentru 60 de zile, după ce au expirat cele pentru 30 de zile.

Acte necesare numere roșii:

1. Cererea solicitantului;

2. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

3. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și în copie;

Citiți și Germania va crește taxele pentru a scăpa de mașinile poluante

4. Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie.

În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.

5. Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;

Citiți și Un combustibil realizat din CO2 din aer ajunge pe piață

6. Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie -13 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

7. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife);

8. Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.

Citiți și Taxele de poluare vor fi înlocuite de taxe de congestionare

9. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

După perioada de circulație de maxim 90 de zile cu numere roșii trebuie să înmatriculați definitiv mașina. Prin urmare aveți de făcut o nouă procedură de înmatriculare.

Costuri pentru înmatricularea definitivă a unei mașini în 2021

Înmatricularea unui autoturism costă anul acesta în jur de 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reînmatriculare/transcriere). Nu este luată în calcul asigurarea RCA care are un preț diferit în funcție de șofer și capacitatea cilindrică a mașinii.

Cititi si Top 10 cele mai fiabile mașini la nivel european

Pentru mașinile aduse din străinătate este necesară în plus autenticitatea RAR, iar prețul pentru înmatriculare va depăși 600 lei.

Acte necesare înmatriculare auto 2021:

  • cerere de înmatriculare tipizat (este gratuită și o puteți descărca de pe Internet sau o găsiți la DRPCIV);
  • cartea de identitate a vehicului (original și copie);
  • certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul - original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie; Acesta se numește Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport sau factură, în cazul companiilor. Trebuie ștampilat de ambele organisme fiscale de la vânzător și cumpărător.
  • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
  • dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto - original - 49 lei);
  • plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat;
  • certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) și ITP - doar pentru mașinile aduse din străinătate - cost estimat la 550 lei;
  • documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original), precum și plăcuțele de tranzit sau dovada că mașina a fost adusă pe platformă;
  • dovada plății TVA pentru mașinile aduse din UE dacă autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplatitoare de TVA sau o persoană fizică - formularul "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport"
  • dovada efectuării formalităților vamale de import - doar pentru mașini din afara UE
  • copie certificat de înregistrare a societății - pentru persoane juridice
  • împuternicire/delegație - chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri