Luna august este preferată de majoritatea turiștilor care aleg destinațiile de concediu din țară, dar și din străinătate. Aglomerația nu este, în această perioadă, o excepție, ci mai degrabă o regulă, atât în drumul către litoral, cât și spre stațiunile de la munte unde mulți găsesc o oază de liniște, dar și de răcoare. Cum traseele cele mai cunoscute sunt, cel mai adesea, și cele mai aglomerate, am strâns mai multe rute alternative care te pot ajuta dacă vrei să nu-ți strici vacanța în trafic, stând cu orele bară la bară.

În România, stat care la finele anului trecut nu avea nici măcar 1.000 de kilometri de autostradă, traficul infernal nu reprezintă o situație rarisimă, ci o regulă, mai ales în condițiile în care destinațiile preferate de turiști sunt, cel mai adesea, deservite de câteva rute preferate de majoritatea șoferilor. Există, evident, și rute alternative, unele mai difcile, altele mai lungi decât cele considerate „clasice” (de pildă, putem considera DN1 ca o rută clasică spre munte), dar care se dovedesc a fi mai plăcute.

Nivelul de ocupare în stațiunile de la mare, dar și de la munte, se anunță ridicat pentru minivacanța de Sfânta Maria din zilele următoare, dar și pentru restul perioadei.

„Avem un grad de ocupare foarte mare pe litoral, dar şi în staţiuni montane precum Poiana Braşov, Predeal, Sinaia dar şi altele, precum Vatra Dornei, Păltiniş sau Borşa. De asemenea, este înregistrat un grad mare de ocupare în staţiunile balneare precum Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Borsec etc. şi în zonele de turism rural precum Bran - Moieciu - Fundata, Mărginimea Sibiului, Neamţ, Oltenia de sub Munte, Maramureş, Bucovina,” a spus consultantul în turism Traian Bădulescu citat de Agerpres.

„Ca un top al destinaţiilor de Sf. Maria, pe primul loc se află destinaţiile de litoral - litoralul românesc, urmat de cel bulgăresc şi apoi de Grecia, în special Grecia de nord, continentală. Apoi, turiştii aleg staţiuni montane, balneare şi zone de turism rural din România”, a adăugat Bădulescu.

Care sunt cele mai bune rute alternative către munte

Cum traficul pe DN1, mai ales până la Brașov, va fi de coșmar și în perioada următoare - cu mici excepții în timpul săptămânii la ore târzii sau dimineața foarte devreme când tranzitul este mai redus - pot fi luate în calcul o serie de rute diferite, pentru a ajunge la Brașov fără atâtea bătăi de cap.

  • București - Autostrada A3 - Ploiești - Cheia - DN 1A Brașov;
  • București - Autostrada A1 - Pitești - Câmpulung - DN 73 Râșnov;
  • București - DN 71 - Târgoviște - DN 72A - Câmpulung - DN 73 Râșnov;
  • București - Târgoviște - DN 71 Sinaia.

Pe de-altă parte, pentru cei care fac cale întoarsă de la Brașov, se pot alege unele dintre următoarele trasee:

  • DN 1A Brașov – Cheia – Ploiești – București;
  • DN 73 Râșnov – Câmpulung – Pitești – București;
  • DN 73 Râșnov – Câmpulung – DN 72A – Târgoviște – București;
  • DN 71 Sinaia – Târgoviște – București.

Toate traseele menționate se parcurg cam între 3,5 și 4,5 ore, în funcție de condițiile de trafic mai ales, având o lungime între 190 și 230 kilometri fiecare. Trebuie luate în calcul și câteva popasuri pentru reîmprospătare, dar și limitele de vieză de pe anumite secțiuni de drum, mai ales când vorbim la trecerile de la drumuri naționale pe segmentele de autostradă.

Care sunt traseele alternative perfecte către mare

În cazul drumului către mare, cea mai populară cale este și cea mai simplă, adică autostradaă A2 București-Constanța. Cu toate acestea, Autostrada Soarelui suferă adesea de congestionare, astfel că mulți aleg și astăzi așa-numitul drum vechi către mare, care este mai lung, dar și mai liber, de când există autostrada. Noi propunem mai multe rute pentru această destinație:

  • București – DN 2 – Urziceni – Slobozia – Hârșova - DN 2A Constanța;
  • București – Fundulea - DN 3 – Lehliu-Gară - DN 3A Drajna sau A2 Fetești;
  • București - A2 Drajna – DN 21 Călărași– Ostrov (traversare cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar - DN 3 Constanța.

Cei care se întorc de la plajă și nu vor să călătorească la ore crepusculare pentru a nu sta blocați în trafic pot opta pentru trasee precum:

  • DN 2A Constanța – Hârșova – Urziceni – DN 2 – Urziceni – București;
  • A2 – DN 3 Lehliu – Fundulea – București.

Aceste rute au, evident, părțile lor frumoase. Nu ar trebui ratat, de pildă, monumentul de la Adamclisi, deși mulți s-ar putea frustra deoarece se pot forma cozi și în traversarea cu bacul. Cu toate acestea, zona aceea de la Ostrov este un colț de Românie care, aparent, a fost uitat în alte părți ale țării.

Sfaturi pentru cei care plănuiesc drumuri către frontieră

Pe lângă stațiunile autohtone care sunt foarte căutate, mulți turiști aleg și destinații din afara țării. Cum prețurile la zboruri sunt în creștere, unii se decid să meargă cu mașina personală la destinații în afara granițelor. Pe lângă Bulgaria sau Grecia, unii români merg chiar și până în vestul Europei.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) se aşteaptă la o creştere semnificativă a traficului la graniţele României, în zilele următoare, în special la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, motiv pentru care a transmis mai multe recomandări pentru tranzitarea frontierei:

IGPF precizează că punctele de prim-ajutor instalate în PTF Nădlac II şi PTF Giurgiu de către autorităţile locale, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, rămân operaţionale pe perioada weekend-urilor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate în cele două puncte, în caz de nevoie.

La frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, respectiv bulgare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autorităţile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate şi totodată cu respectarea metodologiei de lucru, a precizat sursa citată. În acelaşi timp, au fost dispuse şi măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, în punctele de trecere şi în zona de competenţă.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, IGPF recomandă călătorilor utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.

Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere, după cum urmează:

  • pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad - Kiszombor;
  • pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac - Nagylak;
  • P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota;
  • P.T.F. Turnu - Batonnya;
  • P.T.F. Vărşand - Gyula;
  • pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta - Mehkerek;
  • P.T.F. Borş - Artand;
  • P.T.F. Borş II - Nagykereki;
  • P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;
  • P.T.F. Săcuieni - Letavertes;
  • pe raza jud. Satu Mare: T.F. Urziceni - Vallaj;
  • P.T.F. Petea - Csengersima.

La frontiera româno-bulgară sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier:

  • pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu - Ruse
  • pe raza jud. Dolj: P.T.F. Calafat - Vidin
  • P.T.F. Bechet (bac)
  • pe raza jud. Teleorman: P.T.F. Turnu Măgurele - Nicopol (bac)
  • P.T.F. Zimnicea - Svistov (bac)
  • pe raza jud. Călăraşi: P.T.F. Călăraşi / Chiciu (bac)
  • pe raza jud. Constanţa: P.T.F. Vama Veche
  • P.T.F. Ostrov - Silistra
  • P.T.F. Negru Vodă - Kardam

* tot pe raza judeţului Constanţa sunt deschise traficului P.T.F. Lipniţa - Kainardja şi P.T.F. Dobromir - Krushari pentru autovehicule până la limita unei greutăţi totale de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 8,00 la ora 20,00.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri