Uber este nemulțumit de cea mai recentă propunere a Ministerului Transporturilor care impactează domeniul de ride sharing din România și vrea să-i facă și pe clienții săi să conștientizeze potențialul risc. Astfel, astăzi și mâine, noul produs Uber Melc va fi disponibil în aplicație pentru a demonstra efectele modificărilor ce ar putea să fie făcute la a OUG 49/2019 prin care s-au transparentizat veniturile făcute de jucătorii din domeniu, se arată într-un comunicat.

Activitatea Uber în România este reglementată din 2020 de OUG 49/2019, iar Ministerul Transporturilor a venit cu o serie de modificări care, dacă vor intra în vigoare, ar putea crește prețul curselor, dar și timpii de așteptare pentru a obțbine o călătorie. Printre propuneri se numără și:

  • Obligativitatea pentru șoferi să utilizeze autoturisme mai noi;
  • Obligativitatea de a avea RCA cu o poliță similară cu a taximetriștilor;
  • Mașinile de comodat nu mai pot folosite de cei care fac ride sharing / ride hailing;
  • Cei care fac ride sharing mai pot realiza această activitate doar în județul în care este înmatriculată mașina.

„Prin Uber Melc vrem să ilustrăm cum va arăta peisajul mobilității urbane dacă noile propuneri pentru OUG 49/2019 vor fi implementate. În timp ce zeci de mii de șoferi vor fi afectați de schimbări, pasagerii vor avea timpi de așteptare foarte mari, dar și creșteri semnificative de costuri pentru călătoriile lor, acestea fiind două schimbări majore care vor influența înlăturarea unui serviciu esențial pentru mulți dintre ei”, a declarat Ana Maria Borlovan, Head of Driver Operations la Uber pentru Europa Centrală și de Est.

Uber Melc va fi disponibil doar azi și mâine și este un produs real în această perioadă. Sursă foto: Captură ecran din aplicația Uber

Tot cei de la Uber susțin că, date fiind cerințele cu privire la RCA, dar și din cauza obligativității de a folosi mașina pentru această activitate doar pe raza județului în care ea e înmatriculată, aproximativ 90% dintre șoferi nu vor mai putea folosi aplicația. „Invităm utilizatorii să încerce Uber Melc pentru a înțelege impactul pe care îl pot avea noile propuneri, întrucât aceasta poate deveni singura variantă pentru transportul alternativ în România”, a mai spus Borlovan.

Propunerile de modificare la OUG 49/2019 au fost puse în dezbatere în data de 8 martie au fost deja primite cu bucurie de taximetriști, care cer de ani de zile ca serviciile de transport alternative să intre în ceea ce ei numesc o „concurență corectă” cu taximetria. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a comunicat că „salută iniţiativa Guvernului României de a modificare OUG 49/2019 (privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, n.r.), în aşa fel încât să existe, în mod real, o concurenţă loială între cele două activităţi de transport persoane - respectiv taximetria şi transportul alternativ.”

În COTAR printre membrii e numără și Camera Naţională a Taximetriştilor din Romania, cu 36 de filiale la nivel naţional. „În urma discuţiilor purtate, luna trecută, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislaţiei, pentru eliminarea prevederilor discriminatorii. Orice activitate desfăşurată pe teritoriul României trebuie să fie impozitată şi fiscalizată în România, aşa cum este normal într-o ţară civilizată. Vrem să fim bine înţeleşi: nu avem nimic împotriva niciunei platforme şi nici împotriva digitalizării, dar platforma nu face transport de persoane, ci firmele de transport alternativ,” continuă comunicatul COTAR.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri