Potrivit comunicatului, CE are indoieli cu privire la faptul ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului.

"Comisia sprijina formarile care imbunatatesc competentele fortei de munca. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fondurile publice determina intr-adevar o formare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale normale ale intreprinderilor mari", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Investigatia Comisiei vizeaza un program cuprinzator de formare a personalului de la Ford Craiova pentru perioada 2008-2012. Autoritatile romane intentioneaza sa subventioneze programul de formare cu 57 de milioane de euro (aproximativ 2 miliarde lei) si au notificat aceasta intentie Comisiei.

Citeste si:

"In acest stadiu, Comisia are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului propus cu normele CE privind ajutoarele de formare. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai in cazul in care acesta prezinta un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentara. În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decat acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului fata de concurentii sai, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfasurarii activitatii", se mai arata in textul comunicatului.

Comisia Europeana a decis in 27 februarie 2008 ca in cadrul vanzarii societatii Automobile Craiova catre Ford, autoritatile romane au acordat un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 de milioane de euro si a dispus ca acesta sa fie recuperat in termen de trei luni.