Piata romaneasca de leasing va creste in 2009 cu cel mult 10%, intr-un scenariu optimist, daca se va pastra un nivel al finantarilor similar celui din acest an pe segmentele de vehicule, echipamente si imobiliare, a declarat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.
Ea a tinut sa precizeze ca este o opinie personala si nu reprezinta o estimare in calitate de secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), potrivit NewsIn.

"Media cresterii anuale la nivel european este cuprinsa intre 5 si 12%. Piata romaneasca de leasing ajunge la maturitate din punct de vedere al raportului cerere-oferta. Romania ar putea inregistra o crestere in trendul pietelor europene de leasing, neafectate de criza", a mentionat Ahciarliu.

Ea a adaugat ca, din punct de vedere al sofisticarii produselor oferite de companii, oferta ar putea fi mai diversificata, in timp ce leasingul operational are potential de crestere si in 2009.

Secretarul general al ALB considera ca piata de leasing auto va avea in continuare o pondere importanta in total piata de leasing, chiar daca nu va inregistra aceeasi tendinta de crestere.

"Rezultatele din trimestrul al treilea au fost influentate de introducerea taxei de poluare, incepand cu 1 iulie 2008", a mai spus Ahciarliu.

Aceasta a inlocuit vechea taxa de prima inmatriculare, care a functionat din 2007 pana in primul semestru din 2008.

"In trimestrul al treilea, dinamica cresterii a fost temperata din caza taxei de poluare. Octombrie si noiembrie sunt de asemenea sub incidenta taxei de poluare, la care se adauga situatia de panica creata de turbulentele de pe pietele internationale", a mai spus Ahciarliu, care estimeaza o stagnare a pietei in noiembrie.

Totusi, secretarul general al ALB nu vede o criza in piata ca urmare a turbulentelor de pe pietele internationale.

"N-am vazut cozi la ghisee, iar lumea sa nu-si primeasca banii. E mai mult un impact psihologic care stagneaza piata de leasing, o tine in asteptare", a spus Ahciarliu.

In ce priveste decizia Guvernului de a tripla taxa de poluare pentru autovehiculele second-hand, Ahciarliu considera ca este "bine-venita, insa masura a fost luata cam tarziu".

Guvernul a decis, joi, triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand, iar decizia privind suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi se va aplica incepand cu 15 decembrie.

"Piata de leasing ar putea ajunge la 5,5 - 5,7 miliarde euro la sfarsitul acestui an, sub estimarea initiala anuntata de ALB, de 6 miliarde euro, ceea ce ar marca o crestere cu aproximativ 11% fata de 2007", a mentionat Ahciarliu.

In 2007, valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri