"Bazele crearii unui grup automobilistic integrat intre Porsche SE si Volkswagen AG sunt astfel puse", a declarat Porsche intr-un comunicat, scrie NewsIn.

Decizia a fost luata cu ocazia unei reuniuni extraordinare a consililui de supraveghere.

Porsche a mai anuntat ca este dispus sa permita intrarea emiratului Qatar in actionariat, in preambului fuziunii cu Volkswagen.

"Consiliul de supraveghere al Porsche a mai decis sa permita deschiderea discutiilor cu Qatar Holding LLC privind intrarea in capitalul Porsche", reiese dintr-un scurt comunicat emis de compania germana.

Porsche, care detine 51% din Volkswagen, nu a oferit detalii legate de majorarea de capital anuntata, prin care spera sa obtina lichiditati prin care sa plateasca o parte din datorii, de 10 miliarde euro.

De mai multe luni, fuziunea dintre Porsche si Volkswagen reprezinta un subiect de disputa majora intre cele doua grupuri din cadrul familiei Porsche-Piech, de controleaza Porsche in proportie de 100%.

Initial Porsche ar fi trebuit sa preia controlul grupului Volkswagen prin achizitia a 75% din capitalul companiei. Însa in luna mai, Porsche a fost nevoit sa isi recunoasca esecul, pe fondul crizei financiare si a scaderii vanzarilor de automobile.

Porsche a mai anuntat si demisia "imediata" a presedintele consiliului de administratie, Wendelin Wiedekind si a directorului financiar Holger Harter.

Wiedeking, considerat cel mai bine platit sef de companie din Germania, a primit un pachet compensatoriu de 50 milioane euro, din care jumatate va merge catre "o fundatie sociala", conform comunicatului Porsche.

Cei doi inalti responsabili Porsche, artizani ai strategiei de preluare a Volkswagen, fac astfel un gest pentru a "calma situatia" si pentru a favotiza crearea grupului integrat, reiese din comunicat.

Wendelin Wiedeking va fi inlocuit la sefia Porsche de catre actualul sef al productiei, Michael Macht, in varsta de 48 de ani.