Procurorul comitatului Orange, din California, a anuntat ca a depus plangere in justitie impotriva constructorului auto japonez Toyota, pe care il acuza ca a vandut cu buna stiinta vehicule cu defectiuni, potrivit AFP.

"Afirmam in fata Curtii, in numele locuitorilor comitatului Orange, ca Toyota a vandut cu buna stiinta autovehicule si camioane cu defectiuni care stau la originea accelerarii bruste si incontrolabile de la anumite masini", a afirmat Tony Rackauckas, procuror al comitatului Orange, situat la sud de Los Angeles, informeaza NewsIn.

"Aceste defectiuni sunt prezente pe sute de mii de vehicule vandute californienilor in ultimii ani. Toyota cunostea aceste deficiente, dar le-a ascuns in mod intentionat consumatorilor din California", a completat el.

"In loc sa le retraga din vanzare pana ce problema este rezolvata, au luat decizia comerciala de a continua sa vanda si sa inchirieze autovehiculele lor defecte californienilor", a mai spus procurorul.

Potrivit lui Rackauckas, plangerea sa este prima intentata constructorului auto japonez in numele protectiei consumatorilor. Procurorul solicita o amenda de 2.500 de dolari pentru fiecare incalcare a legii asupra practicilor comerciale ilicite.

Ca raspuns, Toyota a precizat, intr-un comunicat, ca nu a primit plangerea si ca nu este in masura sa confirme o actiune intentata in justitie.

Toyota a rechemat deja in service aproape noua milioane de autoturisme in ultimele luni, majoritatea in Statele Unite, din cauza unor probleme de franare si de acceleratie.

Pana acum au fost mai intentate plangeri impotriva Toyota in SUA, insa acestea erau in nume colectiv, reclamand daune a caror valoare totala ar putea depasi costul proceselor intentate de victimele accidentelor produse de automobilele cu defectiuni.

Conducerea constructorului auto japonez a fost convocata la Washington in fata unei comisii parlamentare, in timp ce un juriu examineaza in prezent daca exista suficiente probe pentru a incepe urmarirea penala impotriva Toyota, ca urmare a defectiunilor la sistemele de acceleratie si de franare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
California a devenit a cincea economie a lumii