Opt din 10 antreprenori de top de la nivel global, adica 76% dintre ei, au de gand creasca volumul fortei de munca al companiilor lor in acest an cu 19%. Vestea buna pe piata muncii vine odata cu cresterea cererii globale de bunuri si servicii si de progresele tehnologice, arata un studiul "Global job creation survey" realizat de grupul de audit si consultanta financiara Ernst&Young (EY).

Cine genereaza cele mai multe locuri de munca in lume

Antreprenorii sunt cei care creeaza numarul cel mai mare de locuri de munca la nivel global, potrivit unui studiu recent EY - Capital confidence barometer. Astfel, 88% din respondentii studiului "Global Job Creation Survey" sustin ca principalul argument pentru a face angajari in piata locala este cresterea cererii de pe piata de bunuri si servicii.

In plus, 61% dintre antreprenori sunt increzatori in perspectivele pietelor lor interne. Al doilea mare factor care incurajeaza angajarea sunt imbunatatirile pe care tehnologia si inovatia le-au adus companiilor.

In schimb, directorii de la marile corporatii sunt mai putin deschisi sa faca angajari. Astfel, daor 31% dintre ei au declarat ca intentioneaza sa angajeze in 2015. Ei sunt reticenti din cauza incertitudinilor geopolitice si de presiunea actionarilor de a reduce costurile.

angajari, locuri de munca

Sursa foto: Angajat fericit/Shutterstock.com

"In Romania, companiile antreprenoriale cu mai putin de 250 de angajati contribuie cu 66% din numarul total de locuri de munca din sectorul privat, conform OECD. De asemenea, nu numai ca aproape 8 din 10 antreprenori au de gand sa faca angajari, conform studiului nostru, dar este incurajator faptul ca multi dintre acestia sunt in cautare de angajati aflati la inceput de drum, o veste buna pentru tineri", sustine Bogdan Ion, country panaging partner la EY Romania.

55% din antreprenori vor angajati straini

Tehnologia este un generator tot mai important de locuri de munca in randul antreprenorilor. Peste 50% dintre ei confirma ca investitiile in tehnologie au generat schimbari in forta de munca din companiile lor, iar 8 din 10 (81%) au declarat ca tehnologia a generat noi angajari.

Sondajul arata ca acest fapt este determinat de cresterea competitivitatii costurilor pe care o genereaza tehnologia (53%) si de faptul ca tehnologia si mobilitatea le deschid accesul catre o baza mai mare de forta de munca specializata. Astfel, 55% dintre antreprenori intentioneaza sa faca angajari din afara tarii lor, comparativ cu 44% in ultimii doi ani.

Mai mult, numarul locurilor de munca entry level, in special cele care solicita studii de specialitate sau un grad avansat de specializare, a crescut in ultimii doi ani.

Unde este cea mai mare incredere in economia globala

Increderea in economia globala este puternica, astfel ca 47% dintre cei chestionati au afirmat ca sunt increzatori, foarte increzatori sau extrem de increzatori si 46% oarecum increzatori.

Antreprenorii din zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa) sunt cei mai increzatori in perspectivele economiei globale. 63% dintre ei se declara increzatori, foarte increzatori sau extrem de increzatori. Ei sunt, de asemenea, cei mai dispusi sa angajeze forta de munca la nivel international, iar 65% spun ca vor face angajari din strainatate, comparativ cu 53% din antreprenorii din America de Nord si Sud, 33% din antreprenorii din zona Asia-Pacific si 52% la nivel global.

Studiul "Global Job Creation Survey" exprima opiniile a 250 de antreprenori finalisti ai competitiei World Entrepreneur Of The Year si este lansat in saptamana ceremoniei de premiere a World Entrepreneur Of The Year 2014, de la Monaco.

Sursa foto: Angajator care verifica un CV/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri