Romania se afla pe locul 53 din 126 de tari dupa ponderea femeilor care ocupa pozitia de manager, cu 31,4%. Astfel, Romania depaseste tari ca Germania, Austria, Spania sau Olanda, dar se plaseaza sub Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria sau Polonia, potrivit unui studiu al Organizatiei Internationale a Muncii.

Desi impresia generala poate fi aceea ca Romania nu sta tocmai mai bine la acest capitol, de fapt, in Occident, lucrurile stau mult mai rau. O confirmare vine de la Daniela Budurea, country director la Western Union, care a povestit, pentru Wall-Street.ro, despre femei la conducere in Occident sau in tarile nordice.

"In Romania, pare ca suntem putine femei in top management. In realitate, nu este asa. In nordul Europei, femeile - desi spunem noi ca sunt egale cu barbatii - au trebuit sa fie impuse la nivel de board (consiliul de administratie al unei companii) prin lege, astfel incat un anumit procent din conducere sa fie femei. La nivel de middle management este mai rau, nu sunt asa multe. M-am uitat in Austria, la masa eu eram singura femeie. In Italia, eu in board-ul director eram singura femeie. In Germania, la fel, este o tara dominata de barbati. In Franta, nu mai vorbesc, daca te vad femeie", povesteste Budurea, care mai spune ca in toate tarile in care a fost la Western Union, ea eram femeia de la masa.

Tarile cu cele mai multe femei manager

Jamaica (59,3%), Columbia (53,1), Insula Sfanta Lucia (52,3%), Filipine (47,6%), Panama (47,4%), Belarus (46,2%), Letonia (45,7%), Guatemala (44,8%), Bahamas (44,4%) si Republica Moldova (44,1%) sunt tarile cu cea mai mare pondere a managerilor femei in companii, scrie Mediafax.

La polul opus se afla Pakistan, unde doar 3% din manageri sunt femei, tara urmata de Algeria (4,9%) si Iordania (5,1%). O pondere redusa a femeilor in pozitii de manager se regaseste si in Italia (25,8%), Grecia (25,1%) sau Cehia (26,2%).

Citeste si:
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro
Eurostat: Uniunea Europeana a...

In ceea ce priveste prezenta femeilor in functii de manageri de top si la nivel mediu, Romania se plaseaza pe locul 24 din 49 de tari, cu o pondere de 31,1%, clasamentul fiind condus de Republica Dominicana (55,8%), Panama (48,7%) si Letonia (44,6%).

Cele mai putine femei in functii de top si middle management sunt in Turcia (14,3%), Palestina (15,4%) si Cipru (16,4%). Si in acest caz, tari precum Germania (28%), Austria (27%) sau Olanda (28,4%) se plaseaza in partea a doua a clasamentului.

OIM a identificat si principalele bariere impotriva numirii femeilor in functii de conducere, pe primul loc fiind indicat faptul ca femeile au mai multe responsabilitati legate de familie decat barbatii. De asemenea, sunt considerate bariere rolurile atribuite de catre societate barbatilor si femeilor, cultura corporativa masculina, experienta insuficienta a femeilor in functii de conducere, lipsa programelor si politicilor de egalitate, stereotipurile legate de femei, lipsa de programe de training pentru pozitii de manager sau a solutiilor flexibile de lucru.

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...

Sursa foto: Femeie manager/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Zeci de licee agricole vor face schimb de experienta cu Olanda