Cadrele didactice trebuie sa se concentreze, pe langa predarea materiilor la clasa, si pe dezvoltarea cooperarii dintre elevi, pe exersarea respectului in randul copiilor si dezvoltarea empatiei, a declarat Ivona Dumitrache, profesor parte din programul Teach for Romania, in cadrul emisiunii wall-street 360.

Teach for Romania este o organizatie non-guvernamentala (ONG) care isi propune, dupa model american, sa schimbe educatia romaneasca de la radacina si sa ofere astfel optiuni de viata prin educatie de calitate, in special copiilor din zonele defavorizate.

ONG-ul recruteaza tineri absolventi si angajati din multinationale, pe care ii pregateste si apoi ii plaseaza in scoli care inregistreaza deficit de cadre didactice.

Ivona Dumitrache a lucrat anterior intrarii in program in domeniile IT si publicitate, insa si-a lasat jobul din dorinta de a se implica in imbunatatirea educatiei romanilor.

"Programul a aparut din necesitatea de a schimba ceva in educatia din Romania, pornind de la baza, de la ce poate sa faca un profesor. S-a pornit de la faptul ca Romania are cele mai slabe punctaje la sondajele Pisa, dintre copiii care reusesc sa termine scoala, abia 50% reusesc sa isi ia si Bacalaureatul, la fel in trecerea de la ciclul gimnazial la liceu, cand aproape jumatate dintre elevi reusesc sa isi ia examenul de evaluare, iar lucrurile nu se imbunatatesc. Ok, suntem blocati in problema bugetului, pentru ca educatia a avut intotdeauna buget foarte mic, insa programul a pornit si de la nevoia de a aduce niste oameni noi, cu incredere ca se pot schimba lucruri", a declarat Ivona Dumitrache.

In sistem exista foarte multa descurajare ca lucrurile se pot schimba

Potrivit acesteia, una dintre problemele actuale ale sistemului de educatie este existenta unui grad ridicat de descurajare ca lucrurile se pot schimba, mai ales in mediul rural, unde nu exista foarte multe conditii.

"Cred ca sunt foarte multi (profesori n.red) care tind sa abandoneze armele, pentru ca este o meserie care nu mai este respectata, nu este o meserie din care poti sa traiesti decent, si, dincolo de astea, trebuie sa ai foarte multe resurse sufletesti si pasiune", a precizat Ivona Dumitrache.

Castiga 1.300 de lei ca profesor de romana si franceza

Si pentru a-si demonstra ca lucrurile se pot schimba in bine, Ivona si-a lasat jobul si incepand de anul trecut este profesor Teach for Romania la o scoala din Budesti, judetul Calarasi, unde primeste de la stat un salariu de 1.300 de lei, la care se adauga o bursa din partea programului.

"Oamenii care vorbesc tare la metrou, mizeria de pe strazi, lipsa de politete a unor functionari. Am descoperit ca toate lucrurile care ma deranjau in tara noastra aveau un lucru comun, educatia", a aratat profesorul.

In Budesti, unde preda elevilor de la gimnaziu, prima problema de care s-a lovit a fost atitudinea copiilor, care nu cred ca scoala este cheia succesului in viata.

"Copiii nu sunt motivati sa invete, pentru ca nu vad in jur ca educatia ii ajuta sa aiba succes. Ei urasc scoala cu pasiune, vin doar sa socializeze. Cea mai mare provocare a mea este sa fac scoala credibila in ochii copiilor si educatia sa fie placuta, sa nu fie stresanta si obositoare", a declarat Ivona Dumitrache.

Plusul pe care ea considera ca profesorii Teach for Romania il aduc invatamantului romanesc este ca nu se concentreaza doar pe dezvoltarea de cunostinte, ci pe dezvoltarea cooperarii, pe exersarea respectului si empatiei.

In prezent, 38 de profesori Teach predau in scoli din 11 judete din Romania, a treia generatie urmand sa intre in scoli incepand cu anul scolar 2016-2017.

Ivona Dumitrache considera ca programul ar putea fi extins la nivel national, insa este nevoie de o colaborarare stransa cu autoritatile.

Teach for Romania este o organizatie non-profit care se ocupa de recrutarea si pregatirea celor mai valorosi tineri romani, pentru a deveni invatatori sau profesori model si pentru a avea un impact pozitiv asupra educatiei romanesti. Organizatia face parte din reteaua globala Teach for All care uneste sub aceeasi misiune a reducerii inechitatii educationale membri din 36 de tari.

Programul, dezvoltat initial in 1990 de catre Teach for America in Statele Unite, atrage absolventi de top care nu ar fi considerat in mod normal, ca optiuni de viitor profesional, meseria de profesor.

Pentru mai multe detalii despre programul Teach for Romania iti recomandam sa citesti articolul Cum incearca zeci de tineri sa imbunatateasca invatamantul romanesc: predau la clase pe care NU le vrea nimeni

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri