De salariul tau depinde in mare parte felul in care se desfasoara viata ta, insa stii cu adevarat din ce se compune el si cat merge spre stat? O parte importanta din el se imparte intre mai multe taxe si contributii pe care orice persoana cu un venit in Romania le plateste, si putini sunt cei care stiu exact cat platesc lunar catre stat si pentru ce.

Salariul mediu net pe economie in tara noastra este de 2076 de lei pe luna, arata datele Institutului National de Statistica (INS), iar el reprezinta venitul mediu al romanilor de dupa impozite si contributii. Catre stat merg sume importante si de la angajator.

Cati bani dai in fiecare luna la stat si unde ajung ei

Un salariat ce a incheiat cu o firma un contract individual de munca plateste in fiecare luna 0,5% din salariu la fondul de somaj, 10,5% catre asigurarile sociale (CAS, pensii), 5,5% la asigurarea de sanatate si 16% impozit pe venit. Este foarte simplu sa calculezi exact cati bani din salariul tau merg catre sanatate, somaj sau pensii. Doar introduci valoarea salariului in acest calculator si obtii cifrele exacte care se duc la stat si destinatia lor. Dupa cum observi, indiferent din ce obtii venituri – drepturi de autor sau PFA, calculul se poate face foarte usor.

Spre exemplu, vei observa ca daca introduci un salariu de 2000 de lei, totalul contributiior care merg catre stat este de 564 de lei (10 la somaj, 210 la pensii, 110 la sanatate, 234 impozit), asa ca, in final, in contul tau vor intra 1436 de lei.

Si angajatorul plateste pentru salariatii sai constributii catre stat. Pentru un singur angajat, compania plateste 20,8% din salariul lui la asigurarile sociale, 0,5% la somaj, 0,85% la fondul de concedii si indemnizatii, 5,2% la sanatate. Contributiile pe care le plateste angajatorul se calculeaza si in functie de codul CAEN (tipul de activitate desfasurat), insa sunt de minimum 28% din salariu.

Unde se platesc cele mai mari taxe pe venit

In Romania, impozitul pe venit este de 16%, fapt ce ne plaseaza intre tarile cu un impozit redus. Vecinii nostri unguri au acelasi impozit pe venit, in timp ce angajatii bulgari platesc doar 10%, arata datele Eurostat. Cehii si lituanienii platesc 15%, slovacii 19%, estonii 21% si lituanienii 23%.

Tarile mai dezvoltate – Danemarca, Suedia, Germania - au impozite progresive, deci sumele pe care le platesc cetatenii catre stat depind de veniturile lor. Astfel, cei care au un salariu mai mic platesc mai putin, in vreme ce angajatii cu venituri mari platesc mai mult. In unele cazuri – Polonia, de pilda – cei cu venituri foarte mici nu sunt impozitati deloc. Si in cazul tarilor cu impozite unice, dar si in cazul celor cu impozite progresive, ele se aplica dupa deduceri.

Potrivit weforum.org, tara cu cele mai mare impozit pe venit este Suedia, unde poate ajunge si la 56,86%, urmata de Danemarca – 56,22%, Franta – 54,01%, Spania – 52% si Japonia – 50,59%. Aceste valori sunt maximele la care poate ajunge impozitul si este platit de catre cei cu veniturile cele mai mari. Dupa cum se poate vedea, primele locuri sunt ocupate de tari din Uniunea Europeana.

Exista si tari in care nu exista deloc taxe pe venit, asa numitele paradisuri fiscale: Qatar, Emiratele Arabe Unite, Andorra, Cayman, Bermude, Arabia Saudita, Insulele Virgine Britanice, Monaco, Bahrein si Kuweit. Exista si tari care nu taxeaza venituri ale strainilor, asa cum este Panama, tara in care o multime de personalitati din lume isi ascundeau veniturile de autoritatile fiscale din tarile lor.

Esti interesat de domeniul HR? Te invitam sa te inscrii la conferinta WS2GROW, din 3 noiembrie, in care vom vorbi despre cele mai potrivite metode de dezvoltare personala si despre cum poate fiecare organizatie sa isi dezvolte echipe puternice si lideri inspiratori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri