Angajatorii sunt tentati sa aduca in companii oameni fara experienta, din dorinta de a economisi bani din bugetul de salarii, insa problema apare ulterior recrutarii, cand oamenii intra in activitate fara a beneficia de traininguri, sustine Bogdan Comanescu, director general al Accelera Business Strategy.

"Se pot face multe greseli cand vine vorba de dezvoltare, dar eu am sa ma refer doar la una care, dupa parerea mea, este cea mai periculoasa. In marea majoritate a cazurilor, angajatorul cauta sa angajeze persoane cu «potential» in loc de «experienta in domeniu», pentru ca sunt mai «ieftine», adica au pretentii salariale mai mici. Asta este foarte bine! Problema apare dupa ce ii angajeaza si ii pun direct la treaba fara sa ii mai treaca printr-un program de training temeinic. Un angajat «cu potential» este valoros doar daca il si invatam meseria respectiva! Deci, daca apelam la strategia de a angaja oameni «cu potential» in loc de «experienta», este obligatoriu sa investim in formarea lor profesionala", a explicat Bogdan Comanescu.

Bogdan Comanescu va fi speaker in cadrul conferintei WS2GROW, din 3 noiembrie, in care vom vorbi despre cele mai potrivite metode de dezvoltare personala si despre cum poate fiecare organizatie sa isi dezvolte echipe puternice si lideri inspiratori. Te invitam sa te inscrii GRATUIT aici.

Toate generatiile doresc sa se dezvolte

Bogdan Comanescu a aratat ca invatarea si dezvoltarea profesionala sunt elemente importante prin care angajatorii isi pot mentine oamenii motivati in companii.

"Din experienta de consultant care a lucrat cu peste 14.000 de oameni, pot spune ca toate generatiile iubesc sa invete lucruri care sa le fie utile in munca si in cariera. Si, nu numai toate generatiile, ci si toate nivele de educatie. Dupa un training bun, aceeasi bucurie si mandrie am vazut-o si pe fata cameristelor de la hotel, dar si pe fata top managerilor din banci", a mentionat Bogdan Comanescu.

Potrivit lui Comanescu, in continuare, cea mai eficienta forma de invatare este pregatirea la locul de munca sub indrumarea propriului manager, cu conditia sa stie sa o faca corect. Urmeaza, ca eficienta, pregatirea la locul de munca, cu un formator profesionist si, pe locul trei, formarea clasica, in sala de curs.

Din punctul de vedere al costurilor, pretul unei formari este mare sau mic in functie de cat este de eficient: bani cheltuiti/proges inregistrat. Un training ieftin, dar fara efect este mult mai putin «avantajos» decat un training scump, dar care aduce o crestere foarte mare a performantelor

Pe de alta parte, trainerul a aratat ca salariul este elementul pe care angajatorii il pot folosi pentru a atrage oamenii in companii, insa nu si pentru a-i motiva sa munceasca.

"Cred ca nu s-a schimbat nimic de la Hertzberg pana in prezent! Salariul este, in continuare, un factor de «igiena», nu un factor de motivatie. Salariul atrage oamenii in companie, dar nu ii face sa munceasca. Frica de a-si pierde salariul ii face sa isi indeplineasca sarcinile, nu salariul in sine. Cred ca nu exista exemplu mai clar decat angajatii din administratie. In marea majoritate a cazurilor, salariile lor sunt extrem de mari, dar nivelul lor de motivatie este cel pe care il stim toti!", a punctat seful Accelera Business Strategy.

Bogdan Comanescu are peste 25 de ani de experienta nationala si internationala in marketing, vanzari si dezvoltare comerciala. A dezvoltat proiecte in Franta, Germania, Italia, Spania, Cehia, Bulgaria, Austria, India si Romania pentru companii ca Accor, Allianz, Vodafone, Aliat Mercedes, BMW Bavaria Automobile si inca peste 200 de companii. Este autor a numeroase articole publicate in revistele de specialitate si co-autor al cartiilor ”SECRETELE SUPERVANZATORILOR” si ”MAXIM - PSIHOLOGIA MOTIVARII FORTEI DE VANZARI”. Are 2 Titluri de ”SPEAKERUL ANULUI” (2012 si 2015), acordate de Business Days. A impartit scena cu Robin Sharma, Paul Martinelli, Alain Cardon si cu cei mai buni traineri din Romania. Este fondator al Accelera® Business Strategy - una dintre cele mai cunoscute firme de training din Romania si al ”Merit, Vreau si Pot!” - cel mai mare trend de dezvoltare personala din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri