Orice artist si om de stiinta, trebuie sa stie sa isi vanda abilitatile pentru a se putea sustine financiar si astfel sa dea avant si forma fizica ideilor sale geniale. Astazi, Leonardo da Vinci este renumit pentru faptul ca a fost unul dintre geniile Renasterii - fiind considerat de multi chiar varful si cea mai de seama personalitate a secolului al XV-lea.

Astfel, in 1482, la varsta de 30 de ani, in cautare de finantare pentru ideile sale, a scris o scrisoare de prezentare si a trimis-o la Ludovico il Moro [Sforza], Ducele de Milano.

Pe atunci Leonardo era preocupat in special de medicina, pictura, arta si inventii. Una dintre capacitatile extraordinare pe care le avea era faptul ca putea scrie cu o mana si cu cealalta sa deseneze. Avea o iubire profunda fata de animale si respect pentru viata, astfel ca mergea la piata si cumpara porumbei doar pentru a-i elibera. Cu toate capacitatile extraordinare, a dovedit o umilinta iesita din comun, fapt ilustrat si in scrisoarea-CV trimisa crudului Ludovico Sforza.

Insa, Leonardo stia ca numai trimitand "un CV" axat pe capacitatile sale de creator de arme de razboi va capta atentia ducelui care era chinuit de stetea de cucerire si putere.

Astfel, in prezentarea sa, nu isi enumera multiplele realizari, ci se axeaza pe descrierea acelor elemente care se adresau direct nevoilor ducelui.
Iata mai jos traducerea scrisorii sale de prezentare:

“Mult prea Stimate Domn,

Analizand indeajuns lucrarile tuturor celor care se auto-proclama maestri inventatori ai instrumentelor de razboi, si constatand ca aceste inventii si precum si functionarea lor nu se deosebesc de cele utilizate in mod obisnuit: ma voi stradui, fara a aduce prejudicii nimanui, sa ma prezint Excelentei voastre si sa arat Domniei Voastre secretul meu, pentru a vi-l oferi spre aprobare si a-l folosi dupa bunul plac, pentru ca mai apoi, la momentul oportun, sa pun in practica toate lucrurile care, in parte, vor fi enumerate pe scurt in cele ce urmeaza:

1. Detin planuri pentru poduri extrem de usoare si puternice, adaptate pentru a fi purtate cu usurinta iar cu ajutorul lor puteti urmari sau, in orice moment puteti fugi de inamic; altele, sigure si indestructibile prin foc si lupta, usor si convenabil de ridicat si amplasat. De asemenea detin metode de ardere si distrugere a celor ale inamicului.

2. Stiu cum sa scot apa din transee atunci cand un loc este asediat si sa fac nenumarate poduri, cai acoperite si scari precum si alte masini legate de astfel de expeditii.

3. Daca, din cauza inaltimii bancurilor sau a amplasamentului favorabil si a pozitiei unui loc, este imposibil ca acesta sa fie asediat prin bombardament, detin metode de a distruge orice stanca si orice fortareata, chiar daca aceasta a fost construita pe o stanca, etc.

4. Din nou, detin diferite tipuri de mortiere; foarte convenabile si usor de transportat; cu acestea pot arunca cu pietre mici similar cu o furtuna de grindina; fumul acestora va cauza groaza vrajmasului, spre marea lui nenorocire si confuzie.

5. Iar daca lupta se va duce pe mare, detin multe tipuri de masini eficiente pentru ofensiva si aparare; si nave care vor rezista atacului celor mai mari arme, pulberi si fumuri.

6. Detin mijloace de a ajunge fara zgomot intr-un anumit loc, prin mine si cai secrete si dificile, chiar daca ar fi necesar sa se treaca pe sub un sant sau pe sub un rau.

7. Voi face care acoperite, sigure si inatacabile, care, intrand printre inamici si artileria lor, vor putea trece oricat de puternica ar fi rezistenta. In spatele lor, infanteria va putea sa inainteze destul si fara obstacole.

8. In caz de nevoie, voi face arme mari, mortiere si arme usoare cu forme fine si utile, iesite din comun.

9. In cazul in care operatiunea de bombardament ar putea esua, voi crea catapulte, aruncatoare si alte masinarii de o minunata eficacitate care nu se gasesc in mod obisnuit. Pe scurt, in functie de diversitatea circumstantelor, pot sa concep mijloace diverse si nesfarsite pentru ofensiva si de aparare.

10. In perioadele de pace cred ca pot realiza la fel de satisfacator ca oricine altcineva, opere de arhitectura si cladiri publice si private; deasemenea pot dirija fluxul de apa dintr-un loc in altul.

11. Pot sa sculptez in marmura, bronz sau lut si pot sa fac in pictura orice, la fel de bine ca oricine altcineva, indiferent cine ar fi acesta.

Din nou, lucrarile pot fi realizate sub blazonul Dumneavoastra, spre gloria nemuritoare si pentru onoarea eterna a memoriei tatalui dumneavoastra, printul, si a ilustrei Case de Sforza.

Si daca vreunul din lucrurile mai sus mentionate ar putea parea cuiva imposibil de realizat sau nefezabile, sunt gata sa fac un experiment pe domeniul dumneavostra sau in orice loc pe care il doreste Excelenta Voastra, caruia ma prezint cu cea mai mare umilinta" (in traducerea noastra, dupa o varianta in engleza).

El enumera toate acestea fara a parea catusi de putin plin de sine, trecand aproape complet cu vederea elemente foarte importante ale dezvoltarii sale ca artist. Cu toate ca iubeste arta si stiinta, el indreapta atentia lui Ludovico Sforza numai spre capacitatea sa de a proiecta arme de razboi. In secret, Leonardo spera sa directioneze o parte din finantarea obtinuta spre proiectele sale umaniste.

Revenind la prezentarea sa, aceasta cuprinde toate elementele si este un model aproape perfect al unui CV exceptional:

  • descrie colorat situatii si diferite moduri in care il poate sprijini pe Ludovico in relizarea planurilor sale
  • se concentraza pe esential, omitand lucrurile care nu il intereseaza pe duce
  • este foarte succint si foloseste introducerea si incheierea pentru a-si exprima loialitatea si implicarea totala in proiecte; mentioneaza faptul ca tot ce va crea va intra sub proprietatea intelectuala a familiei Sforza

Se spune ca ultimele cuvinte ale lui Leonardo da Vinci au fost: "L-am ofensat pe Dumnezeu si Omenirea. Creatia mea nu a atins calitatea pe care ar fi trebuit sa o atinga."

In cartea sa, Giorgio Vasari a introdus un capitol special dedicat lui Leonardo, in care il descrie astfel:

"In cursul normal al vietii, se nasc multi barbati sau femei, cu talente din cele mai remarcabile, dar ocazional, intr-un mod ce transcede natura, un singur om poate fi daruit de Ceruri cu atata frumusete, gratie si talent, incat ii depaseste de departe pe ceilalti, toate realizarile sale parand mai degraba de inspiratie divina, decat izvorand din aptitudini omenesti. Trebuie sa recunoastem ca acesta este cazul lui Leonardo da Vinci, un artist de o frumusete fizica remarcabila, care emana o gratie infinita prin tot ce facea, care a cultivat geniul sau atat de stralucitor, incat toate problemele pe care le-a studiat, au fost rezolvate cu usurinta."

Sursa foto: fizkes / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri