Un procent de 92% dintre romanii din mediul urban se plang de oboseala si doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru aceasta problema. Cat despre solutii pentru oboseala, romanii recurg la mai multa odihna (64%) si vitamine/suplimente alimentare (45%), se arata in studiul "Barometrul oboselii"1, realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan Romania.

Daca vorbim de simptomele oboselii, romanii pun pe primul loc slabiciunea fizica, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) si lipsa rabdarii (44%).

Printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent intalnite se remarca oboseala functionala. Aceasta este forma de oboseala care nu se amelioreaza dupa o perioada adecvata de odihna sau repaus, este persistenta, dar nu dureaza mai mult de sase luni consecutive. Ea se resimte sub diferite aspecte, afectand sfera psihica, cea fizica, cea intelectuala si cea motivationala.

Doua milioane de romani sufera de oboseala functionala

Conform "Barometrului oboselii", unul din trei dintre romanii din mediul urban cu varsta intre 18-55 ani a considerat ca sufera de oboseala functionala. Extrapolat la populatia Romaniei, acest lucru inseamna ca aproape 2 milioane persoane sufera de oboseala functionala. Printre cei care o resimt cel mai mult se numara angajatii cu studii superioare (37%) si liber profesionistii (30%).

“Traim intr-o perioada cu multe provocari care genereaza suprasolicitare si stres. Frecvent raspundem sarcinilor pe care le avem de facut si suprasolicitarii, punand si mai multa presiune pe noi sa le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala functionala are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa rabdarii. Acestea afecteaza modul in care noi ne simtim zi de zi si modul in care ne comportam in relatia cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau in relatiile de munca. Avand in vedere impactul ei asupra calitatii vietii noastre, este important sa nu neglijam oboseala, sa nu ii minimizam efectele, sa o luam in serios si sa o tratam”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri