Zdruncinată din temelii de criza generată de coronavirus, piața de recrutare își revine cu precauție, companiile își recapătă încrederea și tot mai multe joburi apar la orizont. De notat atitudinea candidaților, care este una mai reticentă la schimbări, ceea ce duce întârzierea deciziei de a se angaja.

Elena Popa, team leader în cadrul diviziei professional and executive search a Adecco România, a declarat pentru wall-street.ro că mai mult de jumătate din companii și-au reluat planurile de angajare, în ultimele săptămâni.

Ce oameni caută companiile

”Cei mai căutați rămân în continuare cei din sectorul IT, precum și vorbitorii de limbi străine (în special vorbitorii de limbă germană). De asemenea, oamenii de vânzări cu background tehnic și specialiștii din domeniile tehnice de nișă sunt în continuare foarte căutați”, a explicat Popa.

Pe de altă parte, specialistul în recrutare arată că cererea de candidați a scăzut sau chiar a dispărut în sectoarele care au fost cel mai afectate de criză, precum turism, HoReCa, automotive.

”Deși multe companii au reluat recrutările în ultima lună, se simte în continuare o atitudine prudența și un optimism rezervat din partea angajatorilor. În cea mai mare parte, nevoile lor de recrutare sunt pentru proiectele care sunt deja în derulare, mai puțin pentru proiecte noi”, a precizat Elena Popa.

Citește și Raport Adecco: Există o presiune crescută asupra companiilor pentru retenția și recalificarea personalului

Surpinzător, recrutarea merge tot cu dificultate

Elena Popa a arătat că deși mulți români au revenit în țară, din străinătate, în mod surprinzător, angajatorii se confruntă cu aceeași dificultate în a găsi candidați ca și înainte de luna martie, cel puțin în București și alte orașe mari.

”Nu am primit decât foarte puține CV-uri din partea românilor care s-au întors în țară. Iar numărul candidaților disponibilizați a crescut cu circa 20%, calculând după numărul de CV-uri pe care le primim din partea acestora”, a explicat reprezentantul Adecco.

Specialistul în recrutare al Adecco a arătat că aplicanții au devenit mai reticenți în a face o schimbare de job în această perioadă și se gândesc mai mult înainte de a acceptă o ofertă.

”În general, emoția predominantă atât printre candidați, cât și printre angajatori este cea de îngrijorare. Din partea companiilor îngrijorare cu privire la proiectele viitoare, din partea candidaților, în ceea ce privește siguranță locului de muncă”, a explicat ea.

Un alt lucru survenit în urmă crizei COVID din partea angajatorilor a fost faptul că unii dintre aceștia au redus salariile și/sau beneficiile angajaților.

Ce învățături a adus criza

”Cel mai important lucru pe care l-au învățat atât candidații cât și angajatorii este că, în cele mai multe cazuri, se poate lucra bine și eficient și de acasă. Există însă în continuare și angajați care preferă lucrul de la birou. În general sunt cei care au copii mici și nu au cu cine îi lasă, dar sunt și alte persoane care preferă interacția umană «offline»”, a precizat Elena Popa.

Tot ea a mai spus că alte două lucruri importante pe care ambele părți le-au învățat sunt flexibilitatea și adaptarea din mers.

”Chiar și cei mai rigizi angajați/angajatori au fost nevoiți să se adapteze la noile condiții de muncă și de comunicare online.
Angajatorii au învățat de asemenea și că cele mai mai elaborate, îndelung gândite și mai perfecte planuri de business pot să nu mai însemne nimic mâine”, a menționat Elena Popa.

Lecția pe care o au de învățat zi de zi în această perioadă este cum să se adapteze rapid și continuu, cum să fie agili și cum să facă profit în condițiile unei zile de “maine” cu multe incertitudini și ambiguități.

Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane. Compania gestionează peste 4.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri