Munca de acasă este modalitatea de lucru care încă stârnește multe semne de întrebare. Unii o făceau deja de mulți ani, însă odată cu pandemia, toată planeta a aderat la acest mod de lucru. Unii spun că acasă sunt mai productivi și că se pot concentra pentru că nu-i deranjează zgomotele care există la birou. Alții spun că lipsa colegilor și a interacțiunii cu acești din timpul muncii și din pauze îi face mai lipsiți de viață și mai puțin productivi. Care e adevărul?

Andy Haldane, economistul-șef al Băncii Angliei a analizat efectele majore pe care munca de acasă le are asupra noastră. În prima parte a discursului său acesta face referire la impactul pe care această modalitate de muncă îl are asupra productivității.

Dacă înainte de pandemie, munca de acasă era asociată cu mai multă productivitate, acum, după ceva timp, balanța pare să încline asupra lipsei acesteia.

Ce știm este că o constantă care ne-a făcut mai fericiți odată cu lucrul de acasă a fost, în primul și în primul rând faptul că nu a mai trebuit să ne deplasăm fizic până la locul de muncă. Ba chiar pentru alții, acest lucru a însemnat faptul că nu trebuie să mai facă naveta să ajungă în marile orașe în care lucrează.

Cu toate acestea, nu se poate spune dacă această „fericire” de a nu mai fi nevoit sa mergi fizic la muncă se datorează faptului că acest mod de lucru încă este unul nou pentru mulți dintre noi sau, de fapt, este ceva mai profund de atât.

Nici scăderea productivității nu știm dacă are la bază un substrat mai profund decât ce vedem în primă instanță, notează Financial Times.

Dar să ne concentrăm pe ce spune Andy Haldane cu privire la impactul muncii de acasă asupra procesului creativ, sau despre ceea ce economiștii vor să numească „capital intelectual”.

Bila albă

Există cazuri în care productivitatea crește atunci când lucrăm de acasă, adică spațiul în care (se presupune că) nu avem alte distrageri de atenție, la fel ca la birou, unde mai e și gălăgie de multe ori.

A fi parte a unui flux de lucru necesită un grad ridicat de concentrare pentru a putea duce task-urile la bun sfârșit și pentru a putea fi creativ. Pentru mulți oameni, lucrul de acasă oferă acel mediu mai liniștit, care distrage mai puțin, unde acele momente de concentrare maximă sunt mai ușoare.

-Andy Haldane-

Economistul numește „tuneluri cognitive” acele momente de concentrare maximă, despre care spune că este mai ușor să le obții acasă. Din acest motiv, productivitatea nu scade, ci din contră, crește.

Bila neagră

Taberele opuse arată că se constată o lipsă de concentrare a unor angajați pentru că aceștia nu mai au parte de conversațiile pe care le aveau la birou cu ceilalți colegi, aspect ce poate duce la scăderea drastică a nivelului de productivitate din câmpul muncii.

„De asemenea, expunerea la experiențe noi și diferite sunete, mirosuri, medii, idei, oameni este o sursă cheie care poate aprinde scânteia creativă. Acești stimuli externi sunt combustibil pentru imaginația noastră, iar imaginația, transpusă în muncă, este ceea ce numim, de obicei, creativitate. Deși am adăuga că, atunci când vine vorba de procesul de creație, multe dintre ele depind nu numai de compania în care lucrezi, ci de starea de spirit în care te afli.

Iar ceea ce surprinde aici este faptul că gradul în care valorile maxime și minime ale acestui proces devin mult mai extreme odată ce lucrăm de acasă. Adică fie putem fi creativi la maximum, fie nu suntem deloc.

Eliminarea trezitului la 7 dimineața pentru a ajunge în celălalt capăt al orașului sau pentru a face naveta dintr-o localitate din afara orașului în care se află sediului companiei, precum și tăierea costurilor privind transportul pot fi benefice în timp și pot crește gradul de confort și de productivitate la locul de muncă. Cu toate acestea, multe din ideile îndrăznețe care par minunate în capul nostru, când le scriem și nu le povestim către colegi, s-ar putea ca feedback-ul să nu fie mereu cel așteptat. Comunicarea față în față nu mai există, iar multe din ideile pe care le scriem și nu le mai spunem în ședințe sau în pauze pot fi ușor plictisitoare sau chiar deprimante.

Desigur, problemele pot fi diminuate prin ședințe pe Zoom, însă rămân nerezolvate.

Întâlnirile virtuale riscă să piardă capacitatea de a explora un teritoriu și anume acela de a împărtăși cunoștințe tacite și informații personale. Acele conversații informale între întâlniri sunt, judecând după experiența mea, piatra de temelie a construirii unor relații și cheia încrederii.

-Economistul-șef al Băncii Angliei-

Ce ne face mai productivi

Andy Haldane spune că o plimbare ar fi benefică pentru a mai putea stoarce puțin din noi câțiva stropi de creativitate și productivitate, însă în practică, ideea nu pare atât de atrăgătoare.

Biroul de tip open space, evenimentele, sălile de conferință, poate chiar atracțiile și mirosurile zilnice și uneori neplăcute din mijloacele de transport, toate sunt o componentă a proceselor creative care nasc productivitate, mai spune Haldane.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri