Schimbările într-o organizație sunt iminente. Fie că e vorba de o nouă conducere, de reorganizare, de o fuziune ori o achiziție, trecerea unei echipe de lucru printr-o schimbare este dificilă și prezintă atât oportunități, cât și provocări. Pentru a maximiza beneficiile și a minimiza stresul, liderii trebuie să fie organizați, să acționeze strategic și să fie foarte bine pregătiți.

Fluctuația de personal este una dintre principalele probleme cu care se confruntă angajatorii. Persoanele nemulțumite de atribuțiile care li se alocă ori care se simt subapreciate sunt mai predispuse să părăsească organizația și să caute un loc de muncă în care să li se recunoască meritele. De aceea, este important, în calitate de angajator, să atragi de la început personal care se pliază pe nevoile companiei și apoi să creezi o legătură stabilă cu toți cei pe care îi ai în subordine și să te asiguri că ai angajați fericiți. Problemele de comunicare, feedbackul negativ sau inexistent, lipsa beneficiilor extrasalariale ori meritele nerecunoscute sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează fluctuația de personal.

Beneficiile extrasalariale și recunoașterea meritelor

Unul dintre principalele motive pentru care un angajat renunță la un loc de muncă este remunerația neconformă cu performanțele. Persoanele care își desfășoară activitatea corect și care fac performanță au nevoie să simtă că munca lor este recompensată. De aceea, este bine ca, în cadrul unei organizații, să existe un sistem de recunoaștere a meritelor și astfel angajații să fie recompensați când au idei inovatoare, pe care le pun în practică cu succes, și care contribuie la succesul afacerii. Atât creșterile salariale care au la bază realizări specifice, cât și beneficiile extrasalariale îi motivează pe angajați să devină din ce în ce mai performanți.

Beneficiile extrasalariale pot include tichete de masă, bonuri de vacanță, bonusuri de performanță, precum și cadouri aniversare sau la anumite sărbători. Cărți, ceasuri, parfumuri, bilete la evenimente culturale, agende, stilouri și lumânări parfumate - sunt doar câteva dintre cadourile pe care angajații le pot primi în semn de recunoștință pentru un lucru bine făcut.

Interacțiunea la locul de muncă și provocările profesionale

Un angajat care nu este satisfăcut de activitatea pe care o desfășoară zilnic la locul de muncă va căuta provocări profesionale în altă parte. De aceea, unul dintre rolurile liderilor este să identifice ce îi motivează pe angajați și să le atribuie sarcini profesionale care să nu le dea timp să se plictisească, ci să îi provoace constant. Un lucru făcut cu pasiune este, de cele mai multe ori, un lucru bine făcut. Și, pentru că o persoană petrece, în medie, opt ore la locul de muncă, este vital să aibă satisfacții profesionale.

Pe de altă parte, comunicarea în interiorul organizației joacă un rol important pentru bunăstarea angajaților. Atât interacțiunea cu colegii, cât și cea cu superiorii poate avea un impact puternic asupra performanței echipei de lucru.

Un studiu realizat de compania americană Gallup susține că unul dintre factorii care arată dacă un angajat este fericit la locul de muncă are legătură cu relațiile dintre colegi. Lipsa interacțiunii cu celelalte persoane din cadrul companiei îngreunează desfășurarea activității și astfel riscul ca un angajat să își dea demisia este mai mare. Misiunea angajatorului este de a observa relațiile dintre salariați și de a interveni pentru crearea unei legături stabile și a unei echipe unite.

În plus, feedbackul venit din partea superiorilor contribuie la perfecționarea angajaților. Un lider trebuie să știe să ofere feedback într-o manieră diplomată, chiar dacă acesta este unul negativ.

Dacă munca lor este apreciată, au parte de provocări constante și sunt remunerați în conformitate cu activitatea profesională pe care o realizează, angajații vor rămâne mai mult timp în cadrul unei companii.

Sursa foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri