În România, piața muncii este în favoarea candidatului în ceea ce privește paleta largă de locuri de muncă. Însă vremurile actuale, marcate de creșteri galopante ale inflației necesită și salarii pe măsură, în așa fel încât un candidat să-și poate plăti facturile și să-și acopere cheltuielile cu traiul de zi cu zi. Ce trebuie să faci atunci când vrei să ceri o mărire de salariu la locul de muncă, cum să pui problema și, mai ales, cu ce trebuie să te pui la punct înainte de a face asta?

„Piața este de partea ta în zilele noastre - este dureros de dificil și costisitor pentru companii să angajeze și să formeze noi angajați și ar prefera să te țină dacă solicitarea ta este rezonabilă și susținută”, a declarat Roman Peskin, CEO al ELVTR, o platformă online de educație și antreprenor în serie cu 20 de ani de experiență în executive management, potrivit Forbes.com.

1. Fii un „calmant”

„Fiecare afacere, fiecare companie și fiecare angajator are dureri. Dacă, în calitate de angajat, ești un „calmant” pentru durerile angajatorului tău, vei putea întotdeauna să negociezi o mărire de salariu”, mai spune reprezentantul platformei de educație.

2. Documentează-te temeinic

Primul lucru de care trebuie să-ți dai seama este că salariul tău actual corespunde standardului de pe piață. Aceasta îți definește strategia de negociere. Caută pe google să vezi care e salariul tău mediu pe care îl primesc și ceilalți oameni din piață, pe funcția pe care o deții. Așa vei ști să pornești de la o valoare exactă.

3. Fii pregătit cu grafice și date

O persoană reacționează și răspunde mai bine la informațiile vizuale decât la o conversație obișnuită, așa că atunci când te duci să-ți negociezi salariul, ar fi bine să ai și asta în vedere.

„Arată ce aduci la masă și în ce mod a beneficiat compania de expertiza ta. Arată cum s-au schimbat responsabilitățile tale de-a lungul timpului și cum compania a încheiat mai multe tranzacții sau a economisit bani cu eforturile tale. Fii specific și include exemple”, mai spune Roman Peskin.

4. Stăpânește noi abilități și cere mai multe responsabilități

Investește în îmbunătățirea abilităților și a expertizei tale pentru că asta te va duce un drum lung și plin de realizări, dar îți va alimenta și cariera în orice etapă. Vezi care abilități sunt foarte solicitate în domeniul tău și caută locurile de muncă similare de pe LinkedIn pentru a vedea ce fel de abilități sunt necesare. Asigură-te că managerul tău știe că ești pregătit să capeți mai multe abilități pentru ca mai apoi să gestionezi mai multe responsabilități la job.

5. Evită greșelile comune de negociere

Peskin îi sfătuiește pe cei care cer o mărire de salariu să nu se aștepte la un răspuns imediat. Nu prezenta ultimatumuri, decât dată ești decis să pleci cu adevărat de la un loc de muncă. Angajatorul va spune că ești neserios și își va da seama că ultimatumul este doar de fațadă. În cele din urmă, nu renunța la solicitarea ta, chiar dacă aceasta e refuzată. Cere noi responsabilități pentru a putea fi justificată o mărire a salariului.

6. Dedică-ți eforturile suplimentare pentru a-ți găsi un nou loc de muncă

Acordă atenție situației financiare a actualului angajator și apetitului pentru măriri, în general. Dacă compania nu merge bine sau dacă se descurcă bine, dar nu acordă măriri de salariu angajaților lor, atunci îmbunătățirea abilităților și strategiei de negociere are valoare pe termen lung, dar nu te va ajuta în prezent. Prin urmare, ar trebui să aloci timpul și energia pentru căutarea unui nou loc de muncă, acordând atenție angajatorilor care plătesc la un nivel competitiv.

7. Ia în considerare relocarea

Poți ține pasul cu inflația prin reducerea cheltuielilor, nu doar prin creșterea câștigurilor. Dacă compania ta oferă locuri de muncă complet la distanță, mutarea într-o regiune cu un cost al vieții mai ieftin este o modalitate de a rămâne în grafic la capitolul cheltuieli. Dacă îți poți închiria reședința actuală, poți încerca și să fii un nomad digital dacă nu vrei neapărat să te muți doar într-un singur loc.

8. Nu aștepta un an întreg pentru a începe negocierea

Dacă îți place jobul, poți oricând ceri o mărire de salariu, fără să fie nevoie să aștepți un an de zile pentru asta. Companiile angajează pe tot parcursul anului, așa că și oamenii sunt „echipați” cu salarii noi pe tot parcursul anului. De ce nu și tu? Un moment bun pentru a negocia este atunci când ai avut o victorie la locul de muncă, care poate însemna un proiect finalizat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri