Piața muncii se confruntă cu o criză pe toate nivelurile ierarhice, de la personalul de curățenie, la specialiști (arhitecți, ingineri, consultanți de vânzări, contabili) la middle și top management. În timp ce aproximativ 65% dintre candidați au așteptări salariale nerealiste, angajatorii sunt dispuși să își majoreze bugetele, însă competențele candidaților trebuie să fie în concordanță cu solicitările acestora.

În timp ce 42% dintre angajați susțin că au nevoie de majorarea salariului, doar 18% dintre angajatori împărtășesc această opinie, conform unui studiu elaborat la nivel global de EY. Una dintre categoriile profesionale cel mai afectate de situația economică este cea de agenți de vânzări, în timp ce recrutarea pentru poziții din zona de top management nu există dificultăți, datorită bugetelor mai mari existente pentru astfel de funcții.

Un salariu de 5.000 – 6.000 de lei net pentru funcția de contabil senior este acum considerat nesatisfăcător de către majoritatea angajaților, care se așteaptă să fie remunerați cu 7.000 – 8.000 de lei net. Un alt exemplu, o ofertă salarială de 9.000 de lei net pentru poziția de inginer în construcții și proiectare cu peste 5 ani experienta este respinsă de majoritatea candidaților. Această situație, apărută în urmă cu aproximativ patru luni, este valabilă toate pozițiile scoase pe piață.

Cristina Profeanu, CEO cristinaprofeanu.ro.

Un alt motiv pentru care procesul de recrutare este îngreunat este lipsa transparenței salariale în anunțurile de recrutare. Tot mai mulți candidați se așteaptă ca angajatorul să publice nivelul de salarizate încă din anunțul de recrutare. Un sondaj derulat pe Linkedin a relevat că 90% dintre respondenți susțin transparența salarială pentru că acest lucru permite filtrarea candidaților încă din faza incipientă a procesului de recrutare. Totodată, anunțurile care menționează oferta salarială primesc cu 37% mai multe CV-uri, potrivit studiului BestJobs. Doar 10% din respondenți optează pentru secretizarea nivelului de salarizare în anunțurile de recrutare, argumentând că devoalarea acestui aspect le este interzisă de către angajator.

„Salariul trebuie să fie direct proporțional cu abilitățile și competențele angajatului, însă nu trebuie ignorate posibilitățiile angajatorului. Cei mai căutați sunt angajații cu vârste cuprinse între 30 și cel mult 40 de ani, dar aceștia sunt și cei mai pretențioși. În general, angajatorii evită persoanele foarte tinere, din cauza lipsei de experiență, dar și persoanele trecute de o anumită vârstă. Chiar dacă angajatorii sunt dispuși să majoreze bugetele, ei se așteaptă ca angajații să aducă plus valoare”, adaugă Cristina Profeanu.

Creșterea inflației la 15,3% în luna august, de la 14,96% în Iulie, modificarea codului fiscal și optimizarea costurilor de către angajatori au creat, în ultimele șase luni, o distanță semnificativă între oferta angajatorilor și solicitările candidaților. Din aceste motive, numărul angajaților dispuși să renunțe la locul actual de muncă a ajuns la 43%, față de doar 7% în urmă cu un an, potrivit unui studiului citat. În același timp, nouă din zece majorări salariale nu acoperă nivelul inflației, iar 56% dintre angajați apreciază că o mărire de salariu cuprinsă între 10 și 30% ar fi suficientă pentru diminua efectele inflației, conform BestJobs.

În ultimele șase luni, aproximativ 80% dintre candidați au devenit mai selectivi în ceea ce privește schimbarea locului de muncă și, pe lângă salarii mai mari, cer și posibilitatea de a lucra de acasă, un program flexibil de muncă sau beneficii extrasalariale. Totodată, angajatorii pun mai mult accent pe competențele avute deja și mai puțin pe formarea profesională a angajaților.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri