Guvernul a aprobat aducerea unui contigent nou de 100.000 de muncitori străini în 2023, dar recrutarea muncitorilor din Asia este îngreunată din cauza lipsei de personal în cadrul consulatelor și ambasadelor românești din țările asiatice de unde se fac cele mai multe recrutări, afirmă reprezentanții Patronatului Forței de Muncă Străine.

Potrivit sursei citate, interesul companiilor din România pentru forța de muncă din state extracomunitare este mai mare ca oricând. Deficitul de forță de muncă obligă antreprenorii să găsească soluții rapide, iar de cele mai multe ori, acestea vin din Asia.

Potrivit datelor oficiale, anul acesta s-au înregistrat aproximativ 80.000 de contracte între companii locale și muncitori străini. Mai mult, peste 11.000 de companii au angajat muncitori străini, în 2022, față de doar 5.000, anul trecut. Odată cu stabilirea noului contingent pentru anul următor, numărul afacerilor care vor funcționa cu personal asiatic va fi din ce în ce mai mare.

Aprobarea noului contingent pentru anul 2023, în luna decembrie, ajută atât companiile care angajează personal asiatic, cât și agențiile recrutoare. La începutul acestui an, din cauza neaprobării Hotărârii de Guvern care stabilește limita maximă de muncitori nou admiși în piață, au fost două luni de blocaje.

De-a lungul anului au fost încercări ale autorităților de a ușura fluxul birocratic și de a preîntâmpina întârzierile, însă nu au fost suficiente. Este nevoie să se suplimenteze urgent posturile consulare în ambasadele și consulatele din Asia, pentru a procesa mai ușor dosarele de viză. Misiunile consulare pe perioade limitate de timp au fost doar soluții heirupiste, iar relocările nu fac decât să consume bani și timp atât statului, cât și angajatorilor români”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine.

80% din procesul de recrutare este reprezentat de demersurile birocratice ce trebuie făcute pentru ca un muncitor din Asia să vină în România. Anul acesta, autoritățile au găsit soluții de avarie pe plan local pentru a ușura fluxul dosarelor, însă întârzierile se datorează în mare parte lipsei de personal în Asia. Procesarea unei vize poate dura între două și șase luni, timp în care poate expira valabilitatea actelor obținute în România.

Citeste si:
Numărul filipinezilor veniți să lucreze în România ar putea crește...
Mai multe bone și menajere...

„Întârzieri există inclusiv în eliberarea permiselor de ședere. Viza în baza căreia vin asiaticii în România are o valabilitate de 3 luni. Dacă permisul de ședere nu este eliberat de autorități în acest timp, există riscul ca muncitorul să fie trimis înapoi în Asia și să fie nevoie să se reia tot procesul de la capăt. Este dificil ca același număr de funcționari care procesau în trecut doar 10 – 20 mii de vize, să proceseze acum 100 mii”, a mai spus Marius Ștefănescu.

Muncitorii asiatici merg cu precădere către construcții și HoReCa

Potrivit companiei de recrutare International Work Finder (IWF), cei mai mulți muncitori veniți din zona Asiei merg către sectoarele de construcții și HoReCa, însă tot mai multe domenii solicită forță de muncă din afara țării.

„Angajarea muncitorilor asiatici a trecut de la a fi un trend exotic la o necesitate acută în domenii din ce în ce mai diverse. Dacă acum câțiva ani aceștia veneau să lucreze în HoReCa sau în menaj, de doi ani și cu precădere anul acesta, avem sute de solicitări pentru montatori piese, manipulanți mărfuri, confecționeri.

Citeste si:
Modificări noi pentru muncitorii străini: Cum vor putea schimba...
Angajații asiatici vor avea...

În continuare, muncitorii asiatici sunt predominanți în construcții și restaurante, însă nevoia de personal s-a extins înclusiv în domenii unde este nevoie de muncitori înalt calificați. Anul acesta, temenul mediu de sosire în țară a fost de 4-6 luni de la începerea procesului birocratic, însă sunt cazuri unde se poate întârzia mai mult. Găsirea și recrutarea acestor muncitori poate dura între 2 săptămâni și o lună, deci restul timpului de așteptare îl reprezintă strict procesarea documentelor de către insituțiile statului din România și Asia”, a declarat și Melania Pop, manager de dezvoltare al companiei de recrutare International Work Finder.

Melania Pop(Melania Pop - manager de dezvoltare International Work Finder - sursa foto: IWF)

Specialiștii în recrutarea de personal asiatic estimează că în 2023, dacă s-ar suplimenta personalul consular, s-ar putea procesa lunar un număr dublu de vize față de anul 2022, ceea ce ar reduce considerabil termenul de sosire al muncitorilor – de la 6 luni, la 3 luni.

Citeste si:
Rata de neocupare a spatiilor industriale s-a dublat in 2009
Rata de neocupare a spatiilor...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri