O majoritate covârșitoare a cărților de dezvoltare personală transmit faptul că ai nevoie să afli cine ești iar apoi să trăiești autentic.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Sună bine… dar am impresia că oamenii au dus-o într-o extremă toxică. Și anume… au transformat autenticitatea într-o scuză.

“De ce nu urmezi sistemul? Nu pot, nu e ca mine. Eu sunt creativ!”

“De ce nu concediezi oamenii neproductivi? Nu pot, nu e ca mine. Eu țin la oameni!”

“De ce nu ieși în față, să îți construiești un brand personal? Nu pot, nu e ca mine. Eu sunt introvertit.”

Hai să fim clari pe ceva! Nu găsești cine ești. Clădești cine ești în funcție de ceea ce vrei să trăiești. Nu putem lăsa autenticitatea să fie o scuză în dezvoltarea noastră. Eu ani de zile nu am avut pic de consecvență. Iar dacă lăsam asta să fie o scuză, eram în același loc ca în urmă cu 10 ani.

Sunt printre cei mai introvertiți oameni pe care îi vei cunoaște. Iar dacă lăsam asta să fie o scuză, TBF-ul nu ar fi existat și nu ar fi ajutat zeci de mii de oameni.

Ești introvertit? Foarte bine, înregistrează video-ul. Nu ești consecvent? Foarte bine, fă consecvența inevitabilă. Cu alte cuvinte, nu e ca tine? Cui îi pasă? Fă ce ai de făcut și construiește ce ai de construit.

Ideea că dacă devii mai productiv și te organizezi mai bine vei avea mai mult timp liber. Majoritatea antreprenorilor vor alege să facă mai mult, nu să aibă mai mult timp liber.

Care este soluția ca să avem mai mult timp liber ca antreprenori?

Să ne creștem productivitatea, nu?

Mai precis, dacă am putea să aducem aceleași rezultate în jumătate din timp, atunci vom avea cealaltă jumătate ca timp liber.

Hehe… not really.

Ceea ce se întâmplă în 99% din cazuri este că vom umple cei 50% eliberați cu alte proiecte și altă muncă.

În concluzie, drumul către mai mult timp liber nu pleacă de la creșterea productivității, ci de la stabilirea de limite pentru timpul liber.

  • Nu lucrez în weekend.
  • Programul se termină la 16:00 orice ar fi.
  • Am două săptămâni de vacanță la fiecare două luni.
  • Miercurea este zi liberă pentru mine.

Oricare ți se potrivește, ai nevoie să pornești de acolo.

Iar apoi crești productivitatea în timpul care ți-a rămas.

Îmi aduc aminte că în urmă cu 10 ani a venit un prieten antreprenor la mine și m-a rugat să îl ajut să lucreze doar două zile pe săptămână în businessul în care era implicat, pentru că voia să dezvolte alte lucruri.

L-am întrebat: “Ce te aștepți de la mine?”

Mi-a răspuns că are nevoie să îl ajut să își îmbunătățească procesele, procedurile, rolurile și responsabilitățile, pentru a se elibera.

Răspunsul meu a fost că are nevoie ca de săptămâna viitoare să muncească doar 5 zile în loc de 7. Să pună această regulă, să o respecte pentru o lună iar apoi să se întoarcă la mine.

După o lună s-a întors și mi-a spus că s-a ținut de program. L-am întrebat dacă firma încă merge la fel de bine și mi-a spus că da. A trebuit să schimbe niște lucruri dar merge la fel.

Întrebarea lui a fost: “Bun, acum ce facem?”

"În următoarea lună ai voie să lucrezi doar 4 zile pe săptămână la business."

Acela a fost momentul în care a înțeles procesul. Prin faptul că stabilești aceste reguli și contexte, ești obligat să îți crești productivitatea dar în același timp să protejezi timpul rămas.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri