Inteligența artificială poate ajuta productivitatea, dar ar putea, de asemenea, să elimine unele locuri de muncă. Avem deja primele semne că au început schimbările legate de forța de muncă. Procesul nu va fi fără dureri, dar va duce și la crearea unor locuri de muncă și la apariția unor calificări care nu există în prezent. Progresele în materie de inteligență artificială creează, de asemenea, oportunități de afaceri și de investiții pentru companiile care sunt implicate în noua tehnologie.

Un material de opinie semnat de Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro

Goldman Sachs estimează că IA poate crește PIB-ul global cu 7% sau 7 trilioane de dolari și poate crește productivitatea cu 1,5% în decurs de un deceniu. Un nou val de sisteme de inteligență artificială poate avea, de asemenea, un impact major asupra piețelor de muncă din întreaga lume. Schimbările în fluxurile de lucru ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Analizând bazele de date care detaliază conținutul sarcinilor a peste 900 de ocupații, Goldman Sachs estimează că aproximativ două treimi din ocupațiile din SUA sunt expuse la un anumit grad de automatizare de către IA.

Acest proces a început deja. IBM a anunțat că va stopa angajările în funcțiile care ar putea fi înlocuite de IA. CEO-ul IBM, Arvind Krishna, se așteaptă ca 30% din funcțiile de back office, cum ar fi resursele umane, să fie înlocuite de IA și automatizate în următorii cinci ani. Cu aproximativ 26.000 de angajați în roluri care nu au legătură cu clienții, acest lucru ar putea însemna renunțarea la aproximativ 7.800 de angajați.

Dar nu toate locurile de muncă sunt expuse disponibilizărilor - unele vor trece printr-un proces de reconversie. Un studiu realizat de economistul David Autor a constatat că 60% dintre angajații de astăzi ocupă poziții care nu existau în 1940. Acest lucru implică faptul că mai mult de 85% din creșterea numărului de locuri de muncă din ultimii 80 de ani se explică prin crearea de noi posturi, determinată de tehnologie.

Dacă ne uităm la tehnologia din spatele IA, aceasta are nevoie de multă putere de calcul și de prelucrare a datelor pentru a îndeplini sarcini în mod autonom și pentru a învăța. Companiile au descoperit că cea mai bună opțiune pentru calcul este utilizarea plăcilor video (GPU), ceea ce a făcut ca producătorul de plăci grafice Nvidia să devină unul dintre favoriții investitorilor, ridicând prețul acțiunilor companiei cu 94% în acest an.

O altă companie care a fost propulsată de interesul în inteligența artificială este Super Micro Computer (SMCI). Prețul acțiunilor companiei a crescut cu peste 200% în ultimele 12 luni și cu peste 600% în ultimii 5 ani. Piața a reacționat la estimările optimiste pentru următoarea perioadă, în ciuda ratării rezultatelor din ultimul trimestru și a scăderii veniturilor cu 6%. Acțiunile au urcat cu 28% după raportări. Compania integrează tehnologii de la companii de top, printre care NVIDIA, Intel, AMD și altele.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri