Guvernul din Scoția este pregătit să anunțe începerea unei perioade de test, de 12 luni, în timpul căreia va fi implementată săptămâna de lucru de 4 zile. Beneficiarii săptămânii de lucru de 4 zile vor fi bugetarii din diverse instituții de stat, însă premierul scoțian Humza Yousaf vrea ca și sectorul privat să se alăture inițiativei.

Anul trecut, Marea Britanie a finalizat cea mai mare încercare de până acum a experimentului săptămânii de lucru de 4 zile, dezvăluind noi progrese în ceea ce privește productivitatea și flexibilitatea la locul de muncă.

Acum, Scoția speră să obțină rezultate similare atunci când va testa acest program pentru unii dintre funcționarii săi publici, scrie Fortune.com.

Yousaf, care este liderul Partidului Național Scoțian, este așteptat să anunțe că programul va începe, cel mai probabil, la finalul acestui an.

El speră că un succes al programului săptămânii de lucru de 4 zile pentru sectorul public ar putea stimula sectorul privat să adopte această practică, în încercarea de a îmbunătăți productivitatea și de a promova echilibrul între viața profesională și cea privată.

Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat pentru Fortune că programul pilot are ca scop "evaluarea beneficiilor pentru mediu, sănătate și bunăstare, precum și a câștigurilor de eficiență pe care le-ar putea aduce" și că detalii specifice despre acesta vor urma "la momentul potrivit".

Majoritatea funcționarilor publici din Scoția continuă să lucreze de acasă, iar în contextul alegerilor generale de anul viitor, proiectul pilot al săptămânii de lucru de 4 zile ar putea demonstra modul în care noile politici pot fi promovate cu succes.

Săptămâna de 4 zile a obținut sprijin politic, inclusiv din partea laburiștilor scoțieni și a guvernului galez, relatează The Guardian. Însă nimeni nu a implementat-o încă, cu excepția consiliului districtual din South Cambridgeshire, care a lansat un program pilot la începutul acestui an pentru a testa o săptămână de patru zile.

Ce a scos la iveală testarea săptămânii de lucru de 4 zile din Marea Britanie?

Anul trecut, un studiu realizat în Marea Britanie, la care au participat aproape 3.000 de lucrători din 61 de companii, a testat săptămâna de lucru de patru zile timp de șase luni.

Rezultatele au arătat o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical, precum și o probabilitate cu 57% mai mică ca oamenii să renunțe la locul de muncă - ambele considerate semne esențiale că motivația și retenția angajaților au fost mult mai mari. Și asta nu e tot: angajații au raportat, de asemenea, un nivel mai scăzut de stres și epuizare, precum și o satisfacție mai mare la locul de muncă.

Datorită creșterii productivității și reducerii fluctuației personalului, companiile au semnalat faptul că se pot obține câștiguri mari prin eliminarea unui loc de muncă.

Cu toate acestea, alte companii din sectorul privat au argumentat că o săptămână de lucru mai scurtă poate să nu fie aplicabilă angajaților din toate industriile - de exemplu, în domeniul sănătății.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri