Lunile de vară au adus aproximativ 5.700 de oportunităţi pentru cei care au fost în căutarea unui job în aparatul de stat, peste jumătate din acest număr, respectiv 3.036, fiind postate în luna iunie, relevă datele unei platforme de recrutare.

Dacă în iulie s-a consemnat o scădere abruptă la nivelul angajărilor noi, în condiţiile în care candidaţii au putut aplica la doar 826 de joburi, august marchează o uşoară revenire, cu 1.800 de posturi vacante în instituţiile de stat.

Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 100.000 de poziţii noi, deschise în acelaşi interval de timp pe eJobs.ro.

Instituțiile locale caută angajați

"Începem să vedem, de la o lună la alta, fluctuaţii în ceea ce priveşte angajările de la stat, în condiţiile în care acesta era un sector destul de liniar. Ce rămâne neschimbată, în schimb, este nevoia de candidaţi aproape exclusiv din zona funcţiilor de execuţie, de care este nevoie în special pentru instituţiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezintă funcţii de conducere, iar restul sunt funcţii de execuţie", spune Bogdan Badea, director general eJobs.

Peste 2.000 de locuri de muncă au fost postate de instituţiile locale, instituţiile judeţene fiind al doilea cel mai mare angajator al acestei veri. Urmează primăriile, unităţile militare, consiliile judeţene şi Guvernul.

În funcţie de distribuţia geografică, cea mai mare nevoie de personal a fost în Bucureşti şi Ilfov (1.200 de poziţii deschise), urmate de Cluj (cu 381 de poziţii), Constanţa (251), Timiş (221), Braşov (202) şi Iaşi (200).

În direcţia opusă, se află judeţe precum Mehedinţi, Olt, Sălaj ori Satu Mare.

De ce sectorul privat rămâne prima opțiune pentru cei aflați în căutarea unui job

"De altfel, acestea sunt doar câteva exemple, însă, privind lucrurile la scară largă, cu excepţia Capitalei şi judeţelor mari, precum Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi, pentru candidaţi este destul de complicat să îşi găsească un job la stat pentru că numărul de posturi vacante este în fiecare lună foarte mic. În iulie, spre exemplu, au fost judeţe care nu au avut nici 10 locuri de muncă nou postate. În aceste condiţii, tot mediul privat, cu sectoarele lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, rămâne prima opţiune pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Şi pentru că recrutează la volume mari, dar şi pentru că au o acoperire naţională care include şi judeţele şi oraşele mai mici", detaliază Bogdan Badea.

Instituţiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidaţi, la nivel naţional sunt primăriile, şcolile, spitalele, liceele/şcolile profesionale/colegiile tehnice/colegiile naţionale şi universităţile.

Peste 70% din posturi sunt full time, iar aproximativ 1.500 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri