Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent constructorii din România este legată de resursele umane disponibile. Astfel, 75% dintre antreprenorii generali din construcții afirmă că au în continuare un deficit în ceea ce privește forța de muncă. Creșterea costurilor directe cu forța de muncă este prima pe lista de priorități, iar 45% dintre constructori consideră că două mari probleme sunt educația și formarea insuficientă pentru profesiile din industrie, potrivit unui studiu IBC Focus.

Forța de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din industria construcțiilor în 2023 și 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate și desfășurate.

O concluzie evidentă din datele noastre este deficitul constant de forță de muncă specializată, identificat de 75% dintre participanți. Aceasta reprezintă o problemă majoră care influențează capacitatea companiilor de a duce la bun sfârșit proiectele în termen și la standardele dorite. Deficitul forței de muncă poate crea întârzieri în execuție, costuri suplimentare și o presiune în creștere asupra echipei existente.

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Pe de altă parte, 11% dintre antreprenori declară că au oameni suficienți și pregătiți în cadrul echipelor proprii. Această tendință poate fi privită ca o situație favorabilă, dar aceste companii pot reprezenta, totuși, excepții în raport cu trendul general din domeniul construcțiilor.

Forța de muncă în construcții

57% dintre constructori au în plan să facă noi angajări în următorul an

Majoritatea antreprenorilor din construcții (57,4% dintre participanții la studiu), înclină să-și crească numeric echipele în următorul an, ceea ce sugerează o abordare optimistă și încredere în perspectiva de dezvoltare a afacerii. Astfel, acești antreprenori sunt pregătiți să investească în resurse umane și să recruteze personal calificat pentru a răspunde cererii sporite din industria construcțiilor.

Forța de muncă în construcții

Forța de muncă în construcții

De asemenea, 40% dintre respondenții la studiul IBC Focus au declarat că nu vor crește, dar nici scădea dimensiunea echipelor actuale. În același timp, una din trei firme (31,68%) de construcții lucrează în prezent cu angajați străini.

Spre comparație, anul trecut doar unul din patru constructori lucra cu angajați străini pe șantierele România. Observăm astfel o tendință de creștere a procentului de firme care s-au adaptat pieței muncii și au pus la punct procedurile de lucru cu muncitori străini.

De asemenea, unul din cinci (19,8%) constructori tatonează perspectiva de a face recrutări de muncitori străini pentru echipele lor.

Planurile de creștere a echipelor se datorează și faptului că marii constructori sunt optimiști în ceea ce privește evoluția afacerilor pe care le dezvoltă, potrivit IBC Focus. Șase din zece constructori estimează că vor înregistra creșteri ale cifrelor de afaceri, iar 20% estimează stagnare și restul (tot 20%) mizează pe scăderi.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri