Angajații cu venituri mai mici sunt mai puțin predispuși să simtă că locul lor de muncă este incluziv sau că pot să-și exprime opinia (59%), în comparație cu cei cu venituri mai mari (67%). De asemenea, au mai puține șanse să primească formare privind Diversitate și Incluziunea (D&I) (58% față de 65%), arată datele unei cercetări realizate de Adecco, una dintre cele mai importante companii de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

Cu toate acestea, incluziunea la locul de muncă se îndreaptă în direcția potrivită, conform cercetărilor realizate de Adecco: majoritatea lucrătorilor au o percepție favorabilă asupra progresului făcut de angajatori în promovarea diversității și incluziunii în ultimii ani.

„Integrarea tuturor angajaților în câmpul muncii trebuie să devină o realitate indiferent de vârstă, rasă, religie, orientare sexuală, apartenență politică sau dizabilitate. Conform raportului, este îmbucurător faptul că 64% din angajații români chestionați consideră că angajatorii lor fac în prezent eforturi mai mari pentru incluziune decât acum 2-5 ani. Aceste rezultate ar trebui să reprezinte un moment de inspirație pentru toți angajatorii din piață, deoarece lucrurile merg într-o direcție bună, însă mai este mult de lucru de acum înainte”, a precizat Francesco Zacchetti, Country Manager Adecco România.

Un mediu de lucru incluziv este responsabilitatea angajatorului

Liderii recunosc nevoia de a crește diversitatea și incluziunea la locul de muncă, dar se confruntă cu provocări privind implementarea. În timp ce studiul arată că majoritatea angajaților sunt de părere că dezvoltarea unui mediu incluziv este responsabilitatea angajatorilor pentru care lucrează (59%), liderii de afaceri exprimă o dorință de a face mai mult în acest sens. Cu toate acestea, mulți recunosc că au nevoie de susținere pentru a realiza acest lucru (60%). În acest context, implementarea unor programe de formare sau coaching pentru lideri ar putea ajuta acest proces, oferind instrumentele și cunoștințele necesare pentru a promova un mediu de lucru divers și incluziv.

Angajații cu venituri mai mici constată adesea că locul lor de muncă nu răspunde nevoilor pe care le au, fie ele financiare sau de incluziune. Pe lângă faptul că percep o lipsă de atenție acordată preocupărilor financiare (34% venituri mai mici vs. 43% venituri mai mari), aceștia se simt și mai puțin incluși și îndreptățiți să-și exprime opiniile. Disparitatea se extinde și la formarea privind Diversitatea și Includerea (D&I), cu angajații cu venituri mai mici având mai puține șanse să primească îndrumări valoroase necesare pentru promovarea unui mediu de lucru incluziv. Acest lucru relevă o discrepanță semnificativă în sprijin, unde asistența financiară ar putea să nu ajungă eficient la cei care au cea mai mare nevoie. În plus, absența practicilor și formării incluzive agravează și mai mult provocările cu care se confruntă angajații cu venituri mai mici în exprimarea nevoilor în cadrul mediului profesional.

Companiile au progresat în implementarea practicilor incluzive, făcând locurile de muncă mai flexibile, pentru a satisface nevoile angajaților. Cu toate acestea, progresul nu a fost simțit în mod egal de toți. 60% dintre cei chestionați sunt de acord că agenția sau angajatorul lor s-a îmbunătățit în ceea ce privește crearea unui spațiu sigur pentru persoanele de toate originile, față de acum 2-5 ani. În plus, 62% dintre respondenți simt că lucrează într-un mediu care este incluziv și divers.

Progresul privind incluziunea la locul de muncă reflectă o schimbare pozitivă, dar este necesar mai mult sprijin din partea companiilor pentru a se asigura că diversitatea și incluziunea ajung la toți angajații în mod egal. Studiul Adecco subliniază cât de esențial este ca angajatorii să se concentreze asupra acestor aspecte, pentru a crea medii de lucru mai incluzive și mai sănătoase.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri