Pe măsură ce 2023 se apropie de final, mulți dintre noi ne gândim la noul an și la cum putem să ne îmbunătățim abilitățile sau chiar să dobândim unele noi în următorul an pentru a rămâne competitivi ca indivizi în piața muncii. Învățarea continuă nu poate decât să fie în avantajul tău, mai ales într-un câmp al muncii în care AI-ul și digitalizare iau tot mai multă amploare și vor deveni piloni de netrecut cu vederea în toate industriile. Iată ce abilități îți poți cultiva în 2024, pentru a fi pregătit pentru viitorul muncii.

1. Abilități de codare

Poate nu ești IT-ist sau nu lucrezi în programare, însă codarea este întreaga bază a lumii digitale și fiecare aplicație mobilă, site web și program de calculator este construit pe cod. Acesta este și motivul pentru care ar trebui să acorzi o prioritate învățării a cel puțin unui limbaj de codare principal (Python, JavaScript sau Go). De ce? Păi este foarte simplu, pentru că multe locuri de muncă ce necesită această abilitate oferă un salariu mai mare. Așa că ia în calcul să îți adaugi o nouă abilitate la CV.

2. Analiza datelor

Pe măsură ce companiile se bazează din ce în ce mai mult pe date pentru a lua decizii, acestea au devenit rapid o competență de bază necesară pentru multe locuri de muncă.

3. Marketing digital

Abilitățile de marketing digital sunt esențiale pentru ca firmele să înțeleagă ce rezonează cu baza lor de consumatori și să le livreze conținut în cel mai bun mod posibil. Să știi să optimizezi motoarele de căutare și platformele de anunțuri digitale este esențial pentru viitorul muncii.

4. Securitate cibernetică

Odată cu tranziția digitizării afacerii către stocarea în cloud, nevoia de competențe de securitate cibernetică este esențială pentru protecția datelor. Angajații din industria de securitate cibernetică sunt printre primii specialiști deja ancorați în viitor, în contextul în care tot mai multe profesii vor necesita abilități digitale tot mai complexe.

Nevoia de specialiști în securitate cibernetică va fi tot mai mare în sectoare precum financiar, asistență medicală și retail.

5. Fluență de lucru hibridă

Pe măsură ce companiile continuă să susțină modele de lucru hibride, angajații trebuie să fie fluenți în navigarea dinamicii muncii de la distanță, cât și a celei de la birou. Fluența implică comunicarea eficientă, colaborarea și gestionarea sarcinilor de lucru atât în setări virtuale, cât și fizice. De asemenea, necesită competență în instrumente și tehnologii digitale care fac posibilă munca hibridă.

6. Analiza afacerii

Abilitățile de analiză a afacerii, adică de înțelegere a nevoilor utilizatorilor, a fluxurilor de lucru, a proceselor și a cerințelor software, sunt esențiale pentru a genera informații bazate pe date și recomandări pentru a îmbunătăți performanța afacerii.

7. Management de proiect

Abilitățile bune de management de proiect sau mai concret spus capacitatea de a conduce echipe, de a îmbunătăți canalele de comunicare, de a gestiona bugetele și de a livra proiecte la timp, sunt la mare căutare în toate industriile.

8. User Experience (UX) Design

Companiile caută abilități de UX design pentru a stimula experiențe pozitive și intuitive pentru utilizatori atunci când interacționează cu site-urile web, aplicațiile sau software-ul lor. Aceste interacțiuni sunt cele care mențin utilizatorii fideli față de un produs sau față de un brand. Abilitățile de UX design includ cercetarea utilizatorilor, wireframing și prototipare.

9. Inteligența artificială și învățarea automată

Putem spune că AI este o abilitate în sine deoarece această tehnologie care a crescut rapid este proiectată să schimbe întregul peisaj de business, dar și întreaga piață a muncii. Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea au schimbat radical modul de lucru în multe industrii, mai ales în cele care folosesc muncă manuală, iar angajatul lucrează practic alături de un co-pilot tehnologic.

1 din 3 dintre angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în felul în care muncim în 2030. În același timp, 43% din specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca fiind una dintre tendințele cele mai probabile pentru 2030.

10. Vânzări și dezvoltare de afaceri

Abilitățile bune de vânzări și de dezvoltare a afacerii, inclusiv generarea de clienți potențiali, negocierea și construirea de relații, sunt valoroase pentru a genera venituri, dar și pentru a ajuta la extinderea pieței și creșterea organizațiilor.

11. Gândire critică și rezolvare de probleme

Gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor sunt din ce în ce mai importante pentru navigarea în medii de afaceri complexe, care se schimbă rapid.

12. Abilități de comunicare

Cei care știu să comunice bine pot exprima în mod eficient idei și informații, care sunt esențiale pentru colaborarea, planificarea, executarea proiectelor și transmiterea de mesaje clienților sau partenerilor. O bună comunicare ajută la crearea unor relații pozitive și este benefică în dezamorsarea tensiunilor de la locul de muncă, fiind o caracteristică definitorie a profesioniștilor din orice industrie.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri