Ministerul Muncii anunță că România va introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2024, venitul minim de incluziune, un program care înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea Familiei. Venitul minim de incluziune îi va ajuta pe românii care provin din comunitățile vulnerabile.

Ce este venitul minim de incluziune, care se va implementa de la începutul anului viitor

Venitul minim de incluziune este o formă de ajutor pentru românii care se află într-o situație precară din punct de vedere financiar. Acesta înlocuiește practic venitul minim garantat (un salariu fix pentru care România, la fel ca și celelalte țări din UE, are termen limită de implementare tot până în 2024). „Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie”, spune Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii.

„Copiii din familiile beneficiare de venit minim de incluziune trebuie înscriși la școală și vor beneficia automat și de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc și responsabilitățile. Cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt și încurajați să își găsească un serviciu”, a adăugat Ministrul, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.

venit minim de incluziune, venit minim universal, ministerul muncii, simona bucura oprescu, romani vulnerabili, seo2 Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii.Sursa foto: Agerpres

Venitul minim de incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aceștia vor deveni astfel automat și asigurați în sistemul de sănătate, mai spune oficialul.

Mai mult, venitul minim de incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Astfel aceștia vor deveni automat și asigurați în sistemul asigurărilor de sănătate. Cei care sunt apți de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piața muncii.

România va trebui sa introducă salariul minim european până în 2024. Venitul minim european, care nu este echivalentul venitului minim de incluziune, după cum a transmis Ministerul Muncii, va fi aplicat ca urmare a Directivei 2041/2022. Salariul minim european se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie din fiecare stat. Directiva ar trebui să se aplice tuturor angajaților din Uniunea Europeană care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Sursa foto: Shuttersrtock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri