Liderii mediului de business din întreaga lume au misiune grea anul acesta, de a-și conduce în continuare cu succes echipele, în contextul provocărilor de ordin economic, social și, nu în ultimul rând, politic, având în vedere mizele electorale uriașe care se vor revărsa și asupra mediului de afaceri. În ceea ce privește liderii români, Andre De Wit, expert internațional în leadership development și Decan al Leadership Academy Amsterdam se arată încrezător și crede că aceștia sunt „ambițioși și orientați să își atingă obiectivele cu orice preț”.

„Din experiența mea, liderii români sunt ambițioși și orientați să își atingă obiectivele cu orice preț. Vulnerabilitatea ar putea proveni dintr-o abordare ierarhică prea puternică, afișată în cadrul echipei pe care o gestionează și printr-o implicare scăzută a managerilor și a co-managerilor în motivarea echipei. În consecință, angajații pot ajunge demotivați”, explică specialistul care ghidează liderii seniori și echipele acestora către obiectivele dorite.

Andre De Wit a fost invitat special în cadrul conferinței ReSource by OLX Locuri de Muncă, eveniment în care OLX România a lansat cea de-a 8-a ediție a raportului „OLX - Indexul locurilor de muncă”, o cercetare ce analizează dinamica pieței muncii din ultimul an, pe baza datelor din platforma de anunțuri de angajare.

Beneficiul acestei conferințe a constat în oportunitatea pe care o au membrii din comunitatea de resurse umane din România de a interacționa și împărtăși opinii cu profesioniștii care oferă soluții integrate pentru anumite `probleme` din domeniul resurselor umane. Prin dobândirea de cunoștințe noi, participanții au putut afla ce se potrivește cel mai bine organizației lor și ce alegeri pot face pe baza recomandărilor colegilor lor.

Andre De Wit, Decan al Leadership Academy Amsterdam

„Învățarea din greșeală”

Niciun drum, indiferent că ne referim la unul personal sau unul profesional nu este lipsit de greșeli. Se spune că din greșeli învățăm și că acestea ne determină ca, la finalul zilei, să devenim o versiune mai bună a noastră. Acesta este principiul de la care pornește și Andre De Wit când face referire la liderii de business din România, care au de înfruntat contextul unui an provocator, cu un război la graniță și cu incertitudini ruiașe în plan economic.

„În acest tip de situație, liderii ar trebui să aibă și să comunice o viziune clară și să-și susțină managerii și angajații să facă pașii potriviți către această viziune. Acesta va fi un drum care va include `Învățarea din greșeală` și reacția constantă la evoluții neașteptate, ghidându-se după această viziune”, a precizat Andre De Wit.

Și pentru că învățarea implică dobândirea de competențe noi sau îmbunătățirea celor existente, Decanul Leadership Academy Amsterdam consideră că în aceste vremuri, există patru abilități importante care nu trebuie să le lipsească liderilor din sfera de business. Capacitatea de a fi vizionar și de a conduce echipele cu o viziune clară în minte este o primă abilitate cu care un lider trebuie să fie „dotat” și care trebuie să înlocuiască micromanagementul, o consecință distructivă a nevoii de control. Ulterior, liderul trebuie să fie empatic, înțelegător cu angajații săi, cât și să aibă capacitatea de a se opri, de a privi, de a asculta, iar ulterior de a reflecta asupra ideilor și nevoilor echipelor. Nu în ultimul rând, un lider trebuie să fie conectat la toate rețelele interne și externe din jurul său și să acționeze cu agilitate în medii care se schimbă constant, este de părere Andre De Wit.

Top 4 cele mai bune stiluri de leadership într-o lume VUCA

Capacitatea de a naviga eficient într-un mediu VUCA (acronim care descrie cel mai bine patru dintre caracteristicile lumii în care trăim în prezent și anume volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate) este un atribut esențial pentru lideri. Aceștia trebuie să mențină și să cultive motivația angajaților în permanență, cât și să livreze constant rezultate peste performanța generală a pieței.

Liderul trebuie să fie o persoană care să dețină o anumite claritate în gândire și în modul de operare pentru a le-o transmite și celorlalți. Un lider bun va ști mereu care sunt mecanismele corecte și „butoanele potrivite” pe care să apese pentru a stimula echipa, astfel încât aceasta să devină cointeresată direct de progresul companiei.

Cel mai bun stil de leadership depinde de tipul de strategie aleasă. În tabelul de mai jos vedeți cum, pe baza strategiei alese, există diferite stiluri de conducere pe care le susțin, precum și trăsături ale culturii organizaționale ce ar trebui urmate”, explică Andre De Wit.

Cum pot liderii să-și conducă mai bine echipele. Recomandări pentru mediul românesc de business

Oamenii urmează oameni, motiv pentru care nu doar managerii, ci și angajații alocă o atenție din ce în ce mai sporită la modul în care funcționează relațiile din interiorul unei companii. Legăturile dintre angajații și liderii care îi reprezintă sunt, poate, mai importante ca niciodată, mai ales că acestea ajung să se reflecte și în bilanțul de sfârșit de trimestru sau de final de an. Pentru mulți manageri, însă, provocările sunt mai mari în ceea ce privește atragerea și retenția de talente, de pildă , în industrii care, tradițional, presupun un volum mai mare de muncă și unde se operează cu bugete restrânse.

Citeste si:

    De exemplu, potrivit Indexului Locurilor de Muncă, lansat de OLX, industrii precum HoReCa sau cea de îmbrăcăminte se află la coada clasamentului când vine vorba de salarii, aspect care generează o fluctuație mai mare de personal și care îngreunează considerabil motivația și gradul de implicare al angajaților.

    „Există o relație foarte puternică între retenție și lipsa de implicare, iar implicarea este la rândul ei legată de Leadership. Așadar, liderii din aceste industrii ar trebui să fie bine pregătiți și dispuși să creeze un mediu de lucru extrem de motivant pentru a nu-și pierde angajații”, recomandă Andre De Wit.

    În 2023, angajatorii din România au postat pe olx.ro 570.000 de anunțuri de locuri de muncă, mai puțin cu 12% comparativ cu anul anterior, potrivit Indexului Locurilor de Muncă lansat de companie. Statisticile arată, așadar că, angajatorii prezenți pe piața din România au fost mai prudenți în a pune la bătaie locuri de muncă în piață, încă de anul trecut, un semn care poate fi privit drept unul de stagnare.

    Citeste si:

      „Cifrele ar putea fi un indiciu pentru o creștere economică redusă, comparativ cu anul precedent. Într-o astfel de situație, aș sugera ca angajatorii să fie concentrați pe furnizarea celor mai bune produse și/sau servicii posibile și optimizarea proceselor de afaceri, inclusiv a leadershipului”, este de părere Andre De Wit.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Raluca Juncu
      Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri