Aproximativ jumatate dintre companiile chestionate anunta o crestere a salariilor intre 2% si 3% in 2009, numarul companiilor care anuntau cresteri salariale anul trecut ridicandu-se la 56%.

Mai mult, 34% dintre respondenti sustin ca si-au pastrat acelasi buget pentru activitatea de resurse umane, in timp ce 16% dintre acestia intentioneaza sa il mareasca. De partea opusa, 19% dintre companii au anuntat reduceri de buget si de personal, desi 14% din respondenti au afirmat ca vor continua sa faca angajari in 2009.

In urma disponibilizarilor colective, numarul mare de aplicanti pentru o slujba ingreuneaza procesul de recrutare. “Timpul necesar pentru evaluarea unui CV s-a dublat pe fondul cresterii numarului de candidati, in timp ce procentul de respingere in urma evaluarii profesionale a crescut de la 40%, la 75%”, sustine un senior HR manager al unei importante companii din industria de retail.

Statisticile efectuate pe baza raspunsurilor angajatilor arata ca acestia se afla sub continua presiune de a performa la locul de munca. 56% dintre angajati si-au continuat munca si acasa, dupa terminarea programului, in timp ce aproape jumatate sunt disponibili 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, pentru a rezolva eventualele probleme aparute la job.

Mai mult, unul din patru angajati considera ca, pe fondul efectelor crizei financiare asupra nivelului pensiilor si al salariilor, varsta de pensionare se va prelungi peste limita actuala, de 65 de ani.

Studiul realizat de compania internationala de management al talentelor Ochre House se bazeaza pe raspunsurile a 250 de angajatori si peste 900 de angajati din Europa.