Cei care au doar experienta unui semestru Erasmus in strainatate isi doresc sa castige 490 – 540 de euro net lunar, in functie de nivelul studiilor. In schimb, cei care au urmat un program complet de licenta peste hotare se asteapta la un salariu de 1.420 de euro net pe luna, in timp ce aceia care au finalizat un program masteral isi doresc 1.160 de euro lunar.

Absolventii de programe doctorale peste hotare vor un salariu de 1.450 de euro lunar, iar aceia care au urmat programe post-doctorale vor reveni in Romania pentru salarii ce depasesc 2.000 euro net lunar.

Un salariu lunar de 2.000 de euro pe piata locala este de aproape sase ori mai mare decat nivelul castigului mediu net inregistrat la nivel national in luna ianurie, respectiv 1.424 de lei (347 de euro).

Analiza arata ca peste o treime (36%) dintre respondenti declara ca nu s-ar intoarce in tara, 38% sunt nehotariti si doar 24% raspund pozitiv.

Citeste si:

Ingrijorator este faptul ca factorii cei mai motivanti in directia intoarcerii acasa sunt cei sociali (46% dintre respondenti declara ca prietenii sunt cei care ii determina sa revina, iar 31% considera ca familia este motivul pentru care se vor intoarce). In ceea ce priveste factorii care descurajeaza tinerii sa revina, societatea romaneasca in ansamblul sau este un criteriu pentru 64% dintre studentii chestionati, in timp ce 55% sunt descurajati de ofertele de angajare existente in tara”, potrivit studiului.

Studiul a fost realizat in ianuarie 2011, pe un esantion de 752 de respondenti. Aproape jumatate dintre cei chestionati urmeaza un master, 28% - studii de licenta, 12% - programe doctorale, 3% programe post-doctorale si 6% - programe Erasmus.

Circa 49% dintre respondenti au mai urmat un program de studiu in strainatate inaintea programului actual, iar 54% au urmat si in Romania studii universitare.