De ce vor creste anul acesta vanzarile de produse bio

Piata romaneasca a produselor agricole bio ar putea creste in acest an cu 20%, de la 45-50 milioane euro in 2010, pe fondul majorarii cererii, a declarat joi presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", Marian Cioceanu, scrie Mediafax.

"Promovam intens produsele, pentru a incerca sa facem cunoscute populatiei beneficiile acestora. In ultimii trei ani, piata a crescut cu 20%, trend care se va mentine si in 2011", a spus Cioceanu.

El a adaugat ca in 2010 consumul intern de produse agricole bio s-a ridicat 45-50 milioane euro, din care aproximativ 35 milioane euro reprezinta produse importate.

Potrivit datelor asociatiei "Bio Romania", exporturile de produse bio s-au ridicat anul trecut la 150 milioane euro.

"Romania exporta in principal materie prima si importa produse finite. La export, cererea este foarte mare, putem exporta atat cat producem", a mai spus Cioceanu.

Principalele destinatii de export au fost Germania, Italia, Grecia, Olanda, Elvetia, SUA si Japonia.

Presedintele asociatiei a adaugat ca producatorii romani vand la export cu preturi de doua-trei ori mai mari decat produsele conventionale.
In Romania se produce in principal miere, vin si produse de panificatie bio.

"Daca nu ar fi existat exporturile, in prezent nu am fi vorbit despre agricultura ecologica in Romania", a spus Cioceanu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), suprafata de teren cultivata in sistem ecologic a crescut in ultimii zece ani de circa 15 ori, ajungand anul trecut la 260.000 de hectare, ceea ce reprezinta aproape 2% din totalul productiei agricole.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri