Sterling Resouces: Investitiile necesare in Marea Neagra sunt de 500 mil. dolari

Necesarul de investitii in cele doua perimetre petroliere ale Sterling Resources din Marea Neagra se ridica la 500 milioane de dolari, sume care pot fi obtinute "fara probleme", sustine directorul general al companiei canadiene, Mark Beacom, citat de Mediafax.

"Investitiile necesare in perimetrele din Marea Neagra sunt de 500 milioane de dolari. (...) Nu este nicio problema sa facem rost de bani", a afirmat Beacom, prezent la un seminar pe tema gazelor naturale.

El a adaugat ca Marea Neagra are un potential "urias" in privinta rezervelor de hidrocarburi, dar acestea nu pot fi extrase din cauza multor obstacole, care pot fi indepartate printr-o "viziune de leadership" a Guvernului.

Potrivit lui Beacom, Sterling Resources va extrage in 2014 o cantitate zilinica de trei milioane metri cubi din cele doua perimetre. Comparativ, consumul zilnic de gaze la nivel national, in perioada de iarna, este de aproape 60 milioane metri cubi. Sterling Resources detine active petroliere in Marea Britanie, Romania si Franta.

Contractul de concesiune incheiat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale cu Sterling Resources este in atentia opiniei publice dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis in februarie 2009 ca Romaniei ii revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra.

Ulterior a inceput o dezbatere politica privind acordul cu Sterling, generata de o hotarare a Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican si Midia din Marea Neagra catre compania canadiana.

Mai multi politicieni au afirmat, de mai multe ori, ca Tariceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decat erau prevazute in contractul initail, si au sustinut inclusiv rezilierea acordului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri