Directorul executiv al Companiei RFV, Szmola Roland, a declarat, intr-o conferinta de presa la Zalau, ca, in mod cert, RFV va participa la licitatia pentru privatizarea SC Uzina Electrica Zalau.

"RFV va candida cu siguranta pentru obtinerea Uzinei Electrice Zalau, in cazul careia consilierii locali zalauani au aprobat initierea procedurii de privatizare. Vor fi mai multe proceduri prin care va trebuie sa trecem si va fi organizata o licitatie la care ne vom inscrie, deci vor fi mai multi candidati. Daca vom reusi sa obtinem Uzina Electrica, din punctul de vedere al investitiilor, suntem gata sa investim, avem fonduri pentru acest lucru", a spus Szmola Roland.

Potrivit sursei citate, in prezent, Uzina Electrica nu mai este capabila, din punct de vedere tehnic, sa deserveasca intreaga populatie a Zalaului, dar RFV are un plan de a o face eficienta producand energie termica.

Consilierii locali din Zalau au aprobat, in sedinta ordinara din luna iulie, un proiect de hotarare privind initierea procedurii de privatizare prin vanzarea intregului pachet de actiuni pe care Primaria Zalau il detine la SC Uzina Electrica (UE) SA Zalau si contractarea serviciilor de evaluare si de consultanta de specialitate in vederea privatizarii.

In referatul aferent proiectului de hotarare se arata ca este nevoie ca Uzina Electrica sa fie privatizata dat fiind ca, incepand din aprilie 2012, nu va mai detine capacitatea de productie corespunzatoare necesitatilor de consum, singura alternativa fiind realizarea unui program de investitii.

Citeste si:

Aceasta initiativa de privatizare nu este singura pe care alesii municipali au avut-o privind SC Uzina Electrica, in perioada 2008-2009 administratia zalauana mai avand o incercare in acest sens, insa nu au existat oferte, astfel ca societatea nu a fost privatizata.
Ca urmare, in 2009 s-a inceput procedura de insolventa a Uzinii Electrice, in cadrul acestui proces fiind elaborat si aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor si Adunarea creditorilor Planul de reorganizare judiciara a UE Zalau, cu termen final la 31 martie 2013.

In prezent, planul respectiv este realizat la zi, fiind platite la zi inclusiv datoriilor catre creditori.

In ceea ce priveste compania RFV, aceasta furnizeaza energie termica in Zalau in baza contractului de concesiune incheiat cu administratia locala si intrat in vigoare la 1 decembrie 2010. Potrivit actului respectiv, RFV va furniza energie termica in Zalau in urmatorii 49 de ani, timp in care va realiza o investitie semnificativa pentru modernizarea retelei de termoficare.

Compania RFV a castigat, in 2010, licitatia anuntata de Consiliul Local Zalau pentru modernizarea si intretinerea sistemului de termoficare al orasului, urmand sa investeasca 130 de milioane de lei in reteaua de termoficare locala in perioada 2011-2014.
Investitia va permite locuitorilor Zalaului sa foloseasca din nou sistemul centralizat de termoficare, avand la dispozitie apa calda permanent si caldura reglabila individual.

RFV Distriterm este listata la bursa din Budapesta si are numeroase referinte privind construirea unor sisteme de termoficare economice si fiabile in Ungaria si Romania.