"Exista la nivelul institutiei o echipa de specialisti care a stabilit etapele procesului de selectare. Consultantul va fi ales de Ministerul Comunicatiilor, dar procesul de selectare va fi derulat prin procedurile Romtelecom. Vreau sa incheiem acest proces cat mai rapid, cel mai probabil spre finele lunii octombrie", a declarat ministrul Comunicatiilor.

Romtelecom va suporta costurile implicate de acest proces, in limita unui buget maxim de 200.000 de euro, potrivit prevederilor unui acord din 1 iulie dintre actionarii operatorului national de telefonie fixa - grupul elen OTE si Ministerul Comunicatiilor.

Alaturi de viitorul consultant, in procesul de evaluare a optiunilor actionarilor Romtelecom vor fi implicati alti doi consultanti, respectiv casele de avocatura Stoica&Asociatii si Bostina&Asociatii.

Stoica&Asociatii a fost selectionata si anuntata de Romtelecom la inceputul lunii august pentru servicii de consultanta si asistenta juridica.

In cazul Bostina&Asociatii, casa de avocatura a fost selectionata in 2008 si va asigura Ministerului Comunicatiilor servicii de asistenta juridica in procesul de listare a operatorului telecom, prin elaborarea documentelor de selectare a consultantului si a brokerului pentru inceperea tranzactionarii la bursa a companiei, potrivit contractului incheiat in acel an.

Romtelecom a anuntat, vineri, ca banca americana de investitii Morgan Stanley va evalua optiunile actionarilor operatorului in procesul de listare la bursa a companiei de telefonie fixa controlata de grupul elen OTE.

"In urma procesului de selectie organizat de Romtelecom si a aprobarii rezultatului de catre actionarii companiei, banca de investitii aleasa pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom - Cosmote si listare la bursa fata de celelalte optiuni posibile este Morgan Stanley", arata Romtelecom intr-un comunicat.

Alaturi de Morgan Stanley, in procesul de selectie au fost invitate si JP Morgan, Goldman Sachs si Merrill Lynch Bank of America.

Selectia a fost realizata pe baza acordului din 1 iulie, care prevede angajarea de consultanti pentru procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor, respectiv fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa sau orice alte optiuni posibile.

Citeste si:

"Aceasta banca va incepe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", se mai spune in comunicat.

Potrivit acordului, studiul privind optiunile actionarilor Romtelecom va fi prezentat de banca de investitii va realiza pana in decembrie.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata piata telecomunicatiilor din regiune si este controlat de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 40% si asigura managementul operatorului elen.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni. In 2003, grupul elen si-a sporit participatia pana la 54,01% din capital.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.

In 2010, Romtelecom a raportat o pierdere inainte de dobanzi si taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, dupa deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluari a proprietatilor, operatiunilor si echipamentelor, pe fondul conditiilor nefavorabile de pe piata telecom si din economie.

Totodata, veniturile companiei au coborat in 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.