Trei sferturi dintre romani isi fac analize sau investigatii medicale o data pe an sau mai rar, in timp ce doar 1% apeleaza lunar la astfel de controale, conform unui studiu online referitor la serviciile medicale din Romania realizat de Mercury Research in 2011.
Doar 12% dintre repondentii la studiu, cu varsta peste 18 ani, sunt abonati la o clinica medicala particulara, in timp ce 15% au o asigurare de sanatate privata. Daca, pentru cei mai multi, abonamentul la clinica este platit de compania la care lucreaza, asigurarea de sanatate privata este intr-o proportie mai mare platita din veniturile personale.

Vizita la medicul de familie/ medicul specialist/ dentist

Majoritatea respondentilor sunt inscrisi la medicul de familie (98%) si aproape opt din zece dintre acestia il viziteaza cel putin o data pe an. Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre romanii peste 18 ani. Frecventa de vizitare a medicului specialist este mai rara, doar 2% il viziteaza lunar sau mai des, dar cei mai multi, 62%, anual sau mai rar.

La dentist, mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta peste 18 ani (55%) ajung o data pe an sau mai rar, si doar 2% lunar sau mai des.

Clinici medicale particulare

Mai mult de un sfert (26%) dintre bucurestenii peste 18 ani au abonament la o clinica particulara, procent mai ridicat decat media la nivel national (12%). La nivel national, mai mult de doua treimi (69%) au declarat ca abonamentul pe care il detin este platit de firma la care lucreaza. Dintre cei care nu aveau abonament in momentul realizarii studiului, 28% au declarat ca intentioneaza in viitor sa apeleze la un astfel de serviciu, in timp ce 46% nu aveau aceasta intentie.

Intrebati la ce clinici au abonamente, pe primele 3 locuri au fost mentionate Medicover (19%), Centrul Medical Unirea (11%) si Medlife (11%). Aproximativ opt din zece abonati nu doresc sa schimbe clinica la care au in prezent abonament.

Asigurare medicala privata

Asigurarea medicala privata este platita de catre 67% dintre asigurati din venituri personale, in timp ce pentru 30% aceasta este suportata de catre firma la care lucreaza. In medie, suma anuala platita de catre asigurati se ridica la aproximativ 1.000 lei. Cei mai multi dintre cei care au asigurare medicala privata au ales ING pentru acest serviciu (30%), urmand apoi Alico Asigurari Romania (9%) si Omniasig (7%).

Sistemul de asigurari

Intrebati despre sistemul de asigurari, 77% dintre respondenti considera ca pensionarii nu ar trebui sa plateasca asigurare de sanatate, 86% ca minorii si copiii trebuie sa fie asigurati indiferent daca parintii platesc sau nu, iar 55% afirma ca asigurarea trebuie sa fie platita de toata lumea, obligatoriu, ca un impozit. Aproape trei din zece romani considera ca asigurarea trebuie sa fie platita doar de cei care doresc sa fie asigurati, iar cei care nu platesc sa nu aiba acces la serviciile medicale.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 300 de respondenti si este reprezentativ la nivelul utilizatorilor de Internet cu varsta peste 18 ani. Eroarea de esantionare a studiului este de 5.6%.

Mercury Research este o companie independenta de cercetare de piata din Romania, prezenta din anul 1994. Compania ofera servicii de cercetare cantitativa si calitativa despre consumatori si despre companii adaptate domeniilor precum: bunuri de larg consum, financiar- bancar, IT& C, media, sanatate, industria auto sau social.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri