Investigatia privind posibila impiedicare a exportului paralel de produse Baxter si Belupo a fost demarata in septembrie 2009, din oficiu.

„Aceste intelegeri anticoncurentiale au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului cu produse Baxter si Belupo pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Intelegerile de acest fel, incheiate intre cei doi furnizori de medicamente si distribuitorii acestora, sunt considerate incalcari grave atat ale prevederilor legii concurentei, cat si ale Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.

Compania Baxter si distribuitorii acesteia, Actavis, Farmaceutica Remedia si Sofmedica, au fost amendati cu aproape 6 milioane de lei pentru incheierea unor intelegeri care contineau clauze privind interzicerea exportului de produse Baxter.

Citeste si:

Baxter si distribuitorul sau Farmaceutica Remedia au recunoscut ca au incheiat astfel de intelegeri si, ca urmare, au beneficiat de o reducere cu 20% a amenzii. In consecinta, Baxter a fost sanctionata cu 1,36 milioane lei (315.000 euro), Actavis cu 2,9 milioane de lei, Farmaceutica Remedia cu 1 milion de lei, iar Sofmedica - cu aproape 600.000 de lei.

Belupo si distribuitorul acesteia, A&G Med Trading, au primit amenzi de 1,9 milioane de lei pentru aceleasi incalcari ale legii.