Numai 16,8% dintre IMM-uri sustin ca putini dintre managerii lor au fost cuprinsi in cursuri
Un numar ingrijorator de firme din Romania nu-si trimit angajatii la cursuri de perfectionare sau instruire, este concluzia unui studiu realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Interesul managerilor din IMM-uri pentru improspatarea cunostintelor si aptitudinilor prin cursuri de pregatire este foarte scazut. Majoritatea firmelor (70,2%) nu au avut nici un manager participant la cursuri de instruire, in timp ce numai 16,8% dintre IMM-uri sustin ca putini dintre managerii lor au fost cuprinsi in cursuri de instruire.

Pe sectoare de activitate, situatia participarii la cursuri de instruire a managerilor este si mai alarmanta. Astfel, in Agricultura intalnim cel mai mare numar de IMM-uri care nu au avut nici un manager participant la cursuri de instruire (97,5%), sector indeaproape urmat de firmele din Transporturi si Comunicatii, cu un procent de 84,4 la suta de IMM-uri ce nu au avut nici un manager cursant. In schimb, o situatie aparent mai buna intalnim la IMM-urile din sectorul Alte servicii, unde 29,9% din IMM-uri si-au trimis putini dintre managerii lor la cursuri de pregatire continua. Intreprinderile din categoria mijlocie si-au trimis managerii la cursuri intr-o masura mai sporita decat au facut-o celelalte categorii.

Se observa o corelatie pozitiva intre marimea intreprinderii si frecventa cu care isi trimit managerii la cursuri de instruire. Astfel, 71,8% dintre microintreprinderi au declarat ca nu au avut nici un manager cursant, in timp ce doar 43,5% dintre intreprinderile mijlocii s-au aflat in aceasta situatie. In replica, intreprinderile din categoria mijlocii au reusit intr-o proportie de 35,1% in comparatie cu cele mici (21,7%) si cu mult mai mult decat microintreprinderile (15,8%) sa-si trimita unii manageri la training.

Nici angajatii nu stau mai bine

Situatia poate fi catalogata drept grava, cu atat mai mult cu cat nici tabloul participarii angajatilor nu se deosebeste esential fata de participarea managerilor. La fel ca si in analiza de mai sus, intalnim un procent foarte mare de IMM-uri (68% in medie) ce nu au avut nici un angajat cuprins in programe de instruire. Doar in 7,1% dintre firme toti angajatii au participat la cursuri de instruire, iar 19,3% dintre IMM-uri spuneau ca putini dintre angajatii lor au participat la cursuri de instruire.

Cu toate acestea, o situatie ceva mai buna se identifica in sectorul Alte servicii, unde s-a inregistrat cel mai mare procent de firme ce au avut angajatii cuprinsi in programe de instruire (42,8% in mod cumulat). La polul opus, al experientei negative, se afla firmele din transporturi si comunicatii. Acestora li se asociaza cel mai mare procent de firme ce nu au avut nici un cursant (80%) in programe de pregatire.

Procentul firmelor mijlocii care si-au trimis angajatii la cursuri de perfectionare este de aproape 2 ori mai mare decat cel al microintreprinderilor sau al firmelor mici. Totodata, se pastreaza corelatia semnalata in analiza anterioara, conform careia in cazul microintreprinderilor (69,7%) intalnim mai multe firme fara nici un angajat cursant, decat in cele mici (60,2%) sau mijlocii (36,3%).

Dumitru Costin: "La acest capitol suntem varza"

"Cu toate ca avem un cost redus al fortei de munca, productivitatea este extrem de redusa. Nu avem oameni instruiti", ne-a spus Dumitru Costin, presedintele BNS. Potrivit acestuia, Romania nu are nici un fel de politica in acest domeniu. "Acum, ca se aproprie integrarea, ne confruntam cu probleme, reglementari foarte serioase, dar pentru managerii din cadrul IMM-urilor, aceste lucruri sunt limbi straine". Costin a adaugat faptul ca timpul nu este inca pierdut, si ca o solutie in acest sens ar fi implementarea unor mecanisme de stimulare a firmelor pentru instruirea angajatilor. "Avem nevoie de niste programe nationale, de niste proiecte, pentru ca, in momentul de fata, la acest capitol suntem varza", a incheiat presedintele BNS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri