Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat in judecata proprietarul uzinei ARO Cimpulung, firma americana Cross Lander, pentru plata unor penalizari de 2,7 milioane de dolari, potrivit unui anunt al institutiei.

Potrivit AVAS, vinzarea de catre noul proprietar a Fabricii de Scule si Matrite, operata de Cross Lander, era interzisa timp de cinci ani de la privatizare. Asta pentru ca respectivul activ concura la realizarea activitatii principale a ARO si era chiar trecuta intr-o anexa cu astfel de active care nu puteau fi vindute. Fosta APAS (fosta denumire a AVAS) a vindut uzina ARO la inceputul anului 2004 companiei americane Cross Lander pentru 150.000 de dolari, dupa ce i

s-au sters datorii de 40 de milioane de dolari. La scurt timp dupa tranzactie, noul patron a vindut Fabrica de Matrite si Scule pentru 2,7 milioane de dolari. In comunicatul de ieri, AVAS sustine ca, luna trecuta, reprezentantii institutiei si cei ai patronului american au avut o discutie pe aceasta tema, dar, cum nu am gasit o rezolvare amiabila, s-a ajuns totusi in instanta, unde AVAS va cere penalitati egale cu valoarea activului instrainat.

Contract mai mult decit controversat

Institutia sustine ca a facut tot felul de demersuri pentru a salva privatizarea, dar toate demersurile s-au lovit de refuzul noului proprietar de a-si respecta obligatiile investitionale asumate prin contractul de privatizare.

Este si a fost intotdeauna un contract mai mult decit controversat, fara prea multe pirghii pentru a fi urmarit in procesul post-privatizare. Este insa o realitate asumata de conducerea AVAS din perioada respectiva si consfintita prin contract. (...) Pentru diversele probleme sesizate la intocmirea acestui contract, organele abilitate s-au sesizat deja, si exista un dosar in lucru la Parchetul General, care speram sa isi gaseasca o finalizare, spune presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Privatizarea ARO a fost verificata si de Curtea de Conturi, care a gasit grave nereguli, atit in derularea contractului, cit si in procedura prin care fosta APAPS a vindut societatea firmei americane.