Memorandumul privind metoda de vinzare a pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariati a fost redactat de Ministerul Economiei (MEC) si a fost transmis Guvernului saptamina trecuta, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut Seres.

“Memorandumul a fost depus la Secretariatul Gene-ral al Guvernului si propune doua variante: una in care doar salariatii si fostii salariati ai Petrom sa poata cumpara actiunile si a doua in care exista posibilitatea ca pachetul sa fie cumparat fie de salariati, fie de Aso-ciatia Salariatilor”, a spus ministrul. Seres a recunoscut insa ca, inclusiv in prima varianta, angajatii Petrom pot mandata pe cineva care sa cumpere in numele lor actiunile. “Sper ca memo-randumul sa fie discutat in Guvern, in sedinta din aceasta saptamina”, a mai spus Seres.

Miza: 720 de milioane de euro

Vara trecuta, Guvernul a respins un proiect al MEC prin care pachetul de actiuni sa fie vindut Asociatiei Salariatilor, iar in februarie 2006 premierul a solicitat mai multor ministere sa faca propuneri pentru ca pachetul de 8% sa fie vindut direct salariatilor. Conflicul in jurul acestui pachet a aparut atunci cind au aparut speculatii ca actiunile ar putea ajunge la influentul lider sindical din Petrom, Liviu Luca, presedinte al Asociatiei, si, ulterior, la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, despre care chiar Luca a recunoscut ca este consilier al Asociatiei.

Ulterior, Vintu a declarat ca, indiferent de varianta de vinzare, tot el va cumpara actiunile.

Pe de cealalta parte, Luca a spus ca este preferabila varianta vinzarii prin Asociatie pentru ca petrolistii n-ar avea bani sa cumpere. De tranzactie ar fi urmat sa se ocupe Credit Suisse First Boston, care ar credita Asociatia pentru cumpararea pachetului. Banca ar fi vindut un pachet pentru a-si recupera banii, iar restul actiunilor ar fi urmat sa fie distribuite salariatilor.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, salariatii au dreptul sa cumpere de la stat actiunile la pretul cu care le-a cumparat OMV, adica cinci eurocenti pe actiune, adica 0,185 RON. La valoarea actuala de la Bursa, actiunile sint de trei ori mai scumpe. Tot pachetul valoreaza 719 milioane de euro.

Romexterra, de vinzare?

Potrivit unor surse din piata bancara, banca portugheza BCP Millenium ar fi interesata de preluarea Romexterra Bank, detinuta in proportie majoritara de sindicatul petrolistilor condusi de Luca. Acesta a refuzat sa comenteze informatia. La rindul sau, presedintele bancii, Adrian Radu, nu a dorit sa comenteze informatia, dar nici nu a negat-o. BCP a pierdut licitatia de privatizare a BCR in favoarea Erste Bank.