Compania de stat Hidroelectrica va activa marti clauza majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor si din cauza careia productia de energie a companiei va ajunge in august la un minim istoric, informeaza Mediafax.

"Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigura toti partenerii comerciali de mentinerea pe o perioada cat mai scurta posibil a clauzei de forta majora. Livrarile de energie urmeaza sa fie reluate conform obligatiilor contractuale imediat ce conditiile hidrologice vor reveni in parametrii care sa permita atingerea unui nivel normal al productiei", se arata intr-un comunicat al companiei.

Clauza de forta majora va fi activata marti, la ora 00.00, si va fi aplicata tutoror contractelor de furnizare a energiei de catre Hidroelectrica, atat a celor directe, cat si acordurilor incheiate de companie pe bursa de energie OPCOM.

"Ca urmare a activarii clauzei de forta majora, in cadrul contractelor comerciale de vanzare a energiei compania va reduce livrarile, proportional cu reducerea productiei. Hidroelectrica va livra intreaga productie proprie, proportional pe toate contractele aflate in derulare, folosind o «cheie matematica unica orara»", se spune in comunicat.

Hidroelectrica a activat prima oara clauza de forta majora la sfarsitul lunii septembrie a anului 2011, din cauza secetei. Aceasta situatie a incetat in 1 mai 2012.

In comunicat se precizeaza ca neactivarea clauzei de forta majora ar obliga compania sa cumpere energie de pe piata, la preturi mai ridicate comparativ cu preturile din contractele bilaterale si cu cele de pe piata reglementata.

"Pentru prima data in ultimii zece ani, energia livrata pe piata reglementata, la un pret de 71 lei/MWh, fata de un pret de cost de 125 lei/MWh, reprezinta peste 50% din productia realizata, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societatii", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca in luna iulie s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 60 de ani.
In luna august compania a programat o productie de energie de 1.100 Gwh, dar, din cauza secetei, va produce doar 700 GWh, reprezentand "un minim istoric de la infiintarea societatii pana in prezent", se mai spune in comunicat.

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si este in insolventa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Pret record la energia electrica. Motivele cresterii sunt neclare