Universal Music Group, cel mai important jucator la nivel international, vrea sa schimbe complet piata romaneasca de muzica, printr-o strategie bazata pe descarcarea de muzica de pe internet. Pe concurentii locali scepticismul ar putea sa-i coste.

Romania este considerata de catre companiile straine din domeniul muzicii ca o noua Suedie, tara care a dat, in ultimele decenii, trupe precum ABBA, Roxette sau Ace of Base. Succesul international, din urma cu mai bine de un an, la trupei O-Zone a atras brusc atentia producatorilor straini de muzica asupra pietei romanesti. Peste un milion de CD-uri vandute doar in Franta, plus alte peste 600.000 de CD-uri in Germania au facut din cei trei artisti moldoveni niste oameni bogati.

Alaturi de albumul DiscO-Zone, cele doua single-uri, Dragostea din tei si Pentru tine s-au vandut, la randul lor, in peste trei milioane de copii. Baietii au castigat peste un milion de euro din drepturi de interpretare, iar Dan Balan, autorul cantecelor, a mai incasat in plus peste 1,5 milioane de euro doar din drepturile de autor, spune Sorin Golea, directorul comercial al Cat Music/Media Services/Media Nova International, producatorul albumului.

Acest potential al artistilor romani, cumulat cu o serie de alte oportunitati, a facut ca liderul international din industria muzicala, Universal Music Group (UMG), sa anunte deschiderea, la inceputul lunii iunie, a unei subsidiare in Romania. Dupa ce ani de zile marile case de discuri straine erau prezente pe piata romaneasca cel mult prin licente acordate companiilor locale, primul mare jucator isi deschide reprezentanta la noi.

Universal va intra in competitie cu companii romanesti licentiate sa opereze cataloagele marilor producatori internationali, dintre care cei mai importanti sunt Media Services (licenta EMI Music International), Media Nova International (Sony BMG Music Entertainment) si A&A Records (licenta Warner Music). Intentionam sa profitam de aceasta oportunitate si sa intram pe piata pe cont propriu, fara intermediari, spune Victor Antippas, presedintele UMG pentru Europa Centrala si de Est. Ioana Fesnic, directorul subsidiarei nou-infiintate a Universal, spune ca intrarea Romaniei in UE in anul 2007 si, odata cu aceasta, imbunatatirea a tot ce inseamna protectia proprietatii intelectuale si a exploatarii ei, dar si faptul ca Romania este tara cu cea mai numeroasa populatie din Europa de Est, dupa Polonia, au condus la deschiderea casei de discuri in tara noastra.

Alte argumente au mai fost cresterea pietei de muzica de la cinci milioane de euro in 2001 la aproximativ 20 de milioane de euro in 2005. In plus, numarul de abonati ai serviciilor de telefonie mobila este de aproximativ 13 milioane, ceea ce asigura premise favorabile distributiei in teritoriu pe acest nou canal, adauga Ioana Fesnic.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23819&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri