Piata de lacuri si vopsele, evaluata la sub 200 milioane euro si disputata de 170-180 jucatori, are nevoie de consolidari, prin operatiuni de fuziune sau preluare, afirma Dragos Militaru, CEO-ul grupului format din producatorii Fabryo si Atlas Paints.
"Consider oportuna consolidarea in continuare a pietei de lacuri si vopsele din Romania. Din acest punct de vedere, miscari strategice in sensul consolidarii ar fi binevenite si pentru noi si pentru alti jucatori din piata, prin orice metoda", a spus Militaru, pentru Mediafax.

Fuziunea dintre Fabryo Corporation, detinuta de fondul suedez de investitii Oresa Ventures, si Atlas Paints - producator de materiale si finisaje pentru constructii desprins din Atlas Corporation, controlata de omul de afaceri grec John Sitinas, reprezinta una dintre cele mai importante miscari pe piata locala a constructiilor din ultima perioada.

Cele doua companii au anuntat in martie ca au finalizat fuziunea anuntata in septembrie 2012, dupa ce au primit si avizul din partea Consiliului Concurentei, si estimeaza afaceri mai mari cu peste 10% in 2013.

Fabryo Corporation si Atlas Paints au devenit parte a aceluiasi grup, ai carui actionari principali sunt compania de investitii suedeza Oresa Ventures si Chroma Holdings, societate detinuta de catre omul de afaceri grec John Sitinas.

In 2012, cifra de afaceri a grupului a fost in 2012 de peste 39 milioane euro.

O alta miscare recenta pe sectorul de lacuri si vopsele a vizat preluarea productiei si distributiei brandului german de vopsele Düfa in Romania si Bulgaria de catre producatorul de materiale de constructii Adeplast, controlat de omul de afaceri Marcel Barbut. Brandul Düfa este detinut de grupul german Meffert.

"Cred ca este momentul ca piata asta atat de fragmentata sa se consolideze. Eu ma astept si-mi doresc sa fie mult mai multe miscari de genul acesta in piata", a mai spus Militaru.

Seful grupului a aratat ca este dificil de avansat estimari exacte privind nivelul pietei de lacuri si vopsele, dar ca industria este "relativ mica", avand o valoare de sub 200 milioane euro, iar procentul de utilizare a capacitatilor de productie existente este redus. Piata este disputata de aproximativ 170-180 de jucatori, iar Romania este atat importator, cat si exportator pe acest segment, potrivit sursei citate.

Militaru a afirmat ca se asteapta in acest an la o evolutie a pietei in linie cu 2012, chiar daca inceputul anului nu este unul "neaparat promitator".

El a preluat pozitia de director general executiv Fabryo Corporation la 1 august 2012, dupa ce a fost, timp de un an, Chief Marketing Officer al companiei. In urma fuziunii cu Atlas Paints, el a fost numit la conducerea grupului, coordonand procesul de integrare a business-urilor.

Printre obiectivele asumate de CEO-ul grupului se numara integrarea operationala si o performanta sporita in urma fuziunii.

Militaru a explicat ca la sfarsitul anului trecut, dupa acordul Consiliului Concurentei, fuziunea s-a produs, iar cele doua companii vor continua sa functioneze ca entitati legale distincte, fiind controlate de Oresa si Chroma Holdings prin Fabryo Holding, inregistrata in Cipru.

Potrivit datelor publicate de Consiliul Concurentei, institutia a luat in decembrie 2012 "o decizie de neobiectiune" privind concentrarea economica ce urma sa se realizeze prin dobandirea controlului unic indirect de catre Oresa Ventures Limited Cyprus, prin intermediul Fabryo Holding Limited Cyprus, asupra Atlas Paints.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Oresa nu au precizat nivelul participatiilor actionarilor Fabryo Holding din Cipru.

Fabryo detine o platforma de productie in Popesti-Leordeni, iar Atlas Paints opereaza o alta in Tunari, ambele fiind localizate in judetul Ilfov.

Alti jucatori importanti pe piata de lacuri si vopsele sunt Daw Benta, Deutek, Kober sau Policolor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri