In prezent, in Romania lucreaza peste 13.000 de expati, dintre care mai mult de 5.000 provin din afara spatiului comunitar, cei mai multi fiind din Turcia si China, conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrari.

Astfel, in Romania lucreza 1.420 de expati turci si 1.346 de expati din China.

“Prezenta din ce in ce mai mare a expatilor turci si chinezi in Romania este justificata de infiintarea, in ultimii ani, a aproximativ 23.000 de firme cu capital turcesc si chinezesc. Astfel, in momentul de fata, in Romania sunt inregistrate 10.441 de societati chineze si societati mixte romano-chineze, precum si 13.355 de firme cu capital turc”, conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrari.

De asemenea, mai sunt 436 de filipinezi, 155 de sirieni, 142 de coreeni si 111 indieni.

Din Republica Moldova au trecut Prutul si lucreaza cu forme legale doar 100 de persoane.

Citeste si:
220 de persoane au cerut azil in Romania in 2016
IGI: 220 de persoane au cerut...

Cei mai putin expati sunt rusi

La polul opus, cei mai putin expati cu drept de sedere in scop de munca, 98 la numar, vin din Federatia Rusa.

Numarul firmelor cu capital rusesc este, si el, mult mai mic decat in cazul Turciei sau Chinei, fiind de ordinul sutelor.

Mai mult de jumatate dintre expati lucreaza in Bucuresti sau in zonele limitrofe, pe pozitii de conducere sau middle management.
Strainii al caror loc de munca este in afara orasului prefera sa locuiasca in Capitala si faca naveta pana la serviciu, petrecand chiar si o ora pe drum, in fiecare zi.

“Numerosi expati care lucreaza in afara Bucurestiului aleg sa inchirieze locuinte in partea de nord a Capitalei. Din Pipera le este mult mai la indemana sa se deplaseze pana la serviciu. Avand in vedere traficul din Bucuresti, acestia pot face mai putin pana la sediul firmei, aflat la cateva zeci de kilometri de oras, decat pe bulevardele aglomerate”, a declarat Yaniv Dahan, CEO, fondator al agentiei de relocare Palace Estate.

Citeste si:
Romania a primit 700 cereri de azil in 2015
Romania a primit 700 cereri...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Retinere DIICOT pentru constituire de grup infractional organizat
Setari Cookie-uri