Castelul Konopi din Odvoș, județul Arad, monument istoric construit în urmă vă mai bine de două secole, a fost scos la vânzare la un preț de listare de 770.000 de euro, proprietatea având nevoie, însă, de investiții suplimentare în renovarea lui, dar care are potențial de a fi folosit în scop turistic, ținând cont de numărul impresionant de camere pe care îl are.

Potrivit Romania Sotheby’s International Realty, Castelul Konopi vine și cu un teren de 11,3 hectare, iar clădirea principală ocupă o amprensă la sol de 1.301 mp, demisol+parter, suprafață construită de 2,245 mp și are 21 de camere.

Vine cu pivniță, iar în jurul său se mai află și alte clădiri anexe, o remiză, construcții industriale și edilitate, grup sanitar și altele.

Construit în anul 1800, Castelul Konopi impresionează prin elementele sale de arhitectură neoclasică, care reflectă o istorie bogată și captivantă. Turnurile înalte, zidurile de apărare și porțile majestuoase sunt dovezi ale trecutului său impresionant.

Cu rădăcini istorice adânci, Castelul Konopi face parte dintr-un domeniu feudal mai mare care a aparținut unor figuri istorice notabile, cum ar fi Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei și guvernator al regatului Ungariei), Johann Giskra von Brandeis (căpitanul lui Matei Corvin, regele Ungariei) și familia nobiliară Bánffy.

De-a lungul timpului, Castelul Konopi a fost martor la diverse evenimente istorice care i-au influențat istoria. Unul dintre cele mai importante a fost răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan din 1784, care a dus la devastarea proprietății. Urmând această întâmplare, domeniul a fost cumpărat de la contele Nádasdy de către Antal Czigler de Konop – care și-a schimbat legal numele în 1870 păstrând doar predicatul nobiliar Konopi.

Ultimul descendent al familiei, baronul Kálmán Konopi, a avut o influență semnificativă asupra domeniului și a dezvoltat soiul de grâu Conop. El și soția sa, Boér Vilma, au fost susținători ai artei și au contribuit la susținerea coloniei de artiști din Gödöllö. În acest fel, domeniul a ajuns să fie cunoscut drept un loc de adunare pentru artiști în perioada antebelică și interbelică.

Reconstrucția castelului coincide cu introducerea drumului de fier pe valea Mureșului, acesta reprezentând una dintre primele construcții cu grinzi metalice integrate în structură. Grajdul mare din incinta vestică este un exemplu al arhitecturii industriale de la sfârșitul secolului XIX.

Acest castel, deși se întinde pe un singur nivel, atrage privirile datorită design-ului său armonios și proporțional. Intrarea sa remarcabilă este un exemplu de arhitectură neoclasică, cu coloane și semi-coloane sub capiteluri corintice similare. De-a lungul fațadei, există retrageri simetrice strategice care conferă clădirii volum și prestanță. Simplitatea proprietății se îmbină armonios cu paleta de culori bej-verde a fațadei.

Castelul Konopi este o oportunitate unică de a deveni proprietarul unei proprietăți istorice remarcabile și de a păstra vie istoria și frumusețea acestei construcții impresionante.

Sursa foto: Sotheby’s

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri