Grupul italian Enel, distribuitor si furnizor de energie electrica in Banat, Dobrogea si Muntenia, inclusiv in zona Capitalei, a inregistrat anul trecut un profit EBITDA de 289 milioane euro in Romania, in urcare cu 25%, datorita veniturilor mai mari generate de cresterea preturilor la energie.

Profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) al Enel in Romania a urcat anul trecut cu 58 milioane euro, de la 231 milioane euro in 2012 la 289 milioane euro, potrivit datelor financiare anuale prezentate miercuri de grup, scrie Mediafax.

Pentru 2014, grupul estimeaza ca va inregistra in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) de 300 milioane euro, in urcare cu aproape 4% fata de anul anterior.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, compania a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Enel are 2,6 milioane de clienti in Romania.

Romania s-a obligat fata de Comisia Europeana si FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate pana la finele anului 2017, calendarul fiind decalat pentru consumatorii industriali, respectiv populatie.

Citeste si:
La lumina lumanarii: cat stau romanii fara curent electric intr-un an
La lumina lumanarii: romanii...

La nivel de grup, Enel a inregistrat anul trecut un profit EBITDA de 17 miliarde euro, in urcare cu 7,6% fata de nivelul de 15,8 miliarde euro din 2012. Veniturile companiei italiene au scazut anul trecut cu 5,2%, la 80,5 miliarde euro, fata de 84,9 miliarde euro in 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Un roman, sef la Agentia Internationala pentru Energia Atomica