Aparatele neecologice provin in special de pe piata chineza si sunt introduse cu ”tonele” pe piata romaneasca, considera directorul general al firmei Midal, Ion Maracine. China a patruns puternic si pe aceasta piata, in conditiile in care preturile echipamentelor de frig si aer conditionat sunt foarte scazute, informeaza Rompres.

Potrivit specialistilor, substantele chimice-clorofluorocarburile (CFC) produse de om, care sunt utilizate in calitate de agenti frigorifici si aerosoluri afecteaza stratul de ozon si sunt interzise prin prevederile internationale.

“Utilizarea acestor agenti frigorifici este restrictionata la nivel international prin Protocoalele de la Montreal si Kyoto la care Romania este semnatara”, a declarat pentru Rompres vicepresedintele Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania (AGFR), Gratiela Tarlea.

Iin prezent, in Romania, firma Midal furnizeaza aparate frigorifice cu recipienti refolosibili, spre deosebire de celelalte care utilizeaza si recipienti refolosibili. Conform legii, din 2003, pe teritoriul Romaniei nu a mai fost permisa introducerea acestor tipuri de aparate. In Romania, principalul producator de aparate frigorifice casnice este Arctic Gaesti care a fost cumparat de compania turceasca Arcelic.

Reprezentantii pietei de profil se mai confrunta si cu alt gen de probleme, de la licentierea firmelor si specialistilor ce activeaza in domeniul frigului si aerului conditionat, pana la taxele vamale ridicate si produsele second hand. Certificarea firmelor si a specialistilor in domeniu trebuie facute dupa modelul european.

In ciuda acestor probleme, specialistii din domeniu apreciaza ca piata frigului si aerului conditionat din Romania se va majora semnificativ in urmatorii zece ani, dupa ce in 2005 acesta a depasit 150 milioane euro. Retail-ul si industria alimentara sunt sectoarele in care se preconizeaza cele mai mari cresteri. La nivel mondial cei mai mari producatori de frig si aer conditionat sunt Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, China si Japonia.