Tribunalul Bucuresti a decis, sambata noapte, cercetarea in libertate, sub control judiciar, a patronilor clinicilor Medas, sotii Simona Ateia (foto) si Abd Halal Ateia, si a celorlalte persoane retinute in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani.

Anchetatorii i-au retinut, vineri, pe Simona Iolanda Ateia, Abd Halal Ateia, Andrei Petre Rosca, Dana Iulia Chiotan, Valentin Ion Durla, Shaaban Badawy, pentru evaziune fiscala, si pe Maria Voichita Cociasu, Mohmed Majed, Anca Coman, Mariana Cristina Vladut si Valentin Olteanu, pentru complicitate la evaziune fiscala. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiuni penale fata de cele 11 persoane si au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 30 de zile, relateaza Mediafax.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a respins propunerea procurorilor si a dispus masura controlului judiciar in cazul patronilor clinicilor Medas si al celorlalte persoane cercetate alaturi de acestia. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti, in perioada 2008 - 2014, inculpatii, in calitate de administrator de drept sau de fapt, au conceput o schema de fraudare a TVA prin utilizarea mai multor societati comerciale, toate tranzactiile fiind desfasurate intre societati comerciale controlate de acestia. Ca mod de operare, una dintre societati achizitiona bunuri imobile de la persoane fizice, la pretul pietei. Prima societate care achizitiona terenul era de obicei o societate creata pentru a functiona ca "firma fantoma", asociatii fiind cetateni straini, au precizat procurorii.

"De la prima societate comerciala terenurile sunt vandute in termen scurt (de la cateva zile sau pana la trei luni) la urmatoarea societate comerciala din interiorul grupului de firme, cu o crestere artificiala de pret, de circa 100 de ori, fara sa fie achitata vreo suma de bani intre societati. Tranzactia fiind efectuata intre doua persoane juridice inregistrate in scop TVA, cumparatorului i se ramburseaza de catre stat TVA-ul aferent pretului, suma fiind una semnificativa avand in vedere cresterea artificiala de pret", au mai aratat procurorii. Deoarece scopul circuitului era rambursarea TVA de catre una dintre societati, "lantul livrarilor" trebuia sa aiba aparenta ca este licit din punct de vedere fiscal, sustin anchetatorii.

"Totodata, societatea comerciala care vinde, pentru a evita plata catre stat a TVA-ului, inregistreaza operatiuni simetrice fictive de achizitii de la societati comerciale cu comportament tip «fantoma». Dupa vanzarea terenurilor, inculpatul care controla societatea ce a rambursat initial TVA iese din societate, in doua etape, initial din functia de administrator si apoi renunta la calitatea de asociat. Pentru reglarea TVA-ului colectat ca urmare a vanzarii sunt inregistrate achizitii fictive de bunuri, de la societati cu comportament de tip «fantoma», de cele mai multe ori societati fantoma care sunt folosite exclusiv de acest circuit fraudulos", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai stabilit ca bunurile nu existau si nu erau transferate fizic niciodata, iar in baza acestei tranzactii, societatea comerciala cumparatoare nu achita nicio suma catre furnizor. "Dupa terminarea unui ciclu de vanzari frauduloase, societatile comerciale de pe lantul de aprovizionare sunt cesionate unor cetateni straini care in mod repetat preiau scriptic persoane juridice cu probleme fiscale si sunt transformate in societati de tip fantoma care inchid lanturile de aprovizionare fictiva cu bunuri", sustin procurorii.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a rambursarilor ilicite de TVA este de aproximativ 162 de milioane de lei. Totodata, ca urmare a inregistrarilor fictive in contabilitate s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 160 de milioane de lei. Bunurile inculpatilor au fost puse sub sechestru, pana la concurenta prejudiciului produs.

Grupul Medas, controlat de sotii Ateia, are sapte clinici medicale si cinci laboratoare in Bucuresti si in tara. In acest dosar, procurorii si politistii bucuresteni au facut, vineri, 76 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Ialomita, Teleorman, Giurgiu si Dambovita, la domiciliile unor persoane si la clinici Medas. Activitatile au fost desfasurate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri